Як повернутися до нормального життя після тяжкого перебігу COVID-19: рекомендації від ВООЗ

Коли будуть вакцинувати освітян бустерною дозою проти COVID-19 та що врахувати, якщо уже перехворів? Також дізнайтеся, як відновитися після тяжкого перебігу хвороби

Скорочення терміну дії сертифікату вакцинації проти ковіду

У Кабміні змінили термін дії COVID-сертифікату.

Відповідно до нововведень, сертифікат про вакцинацію буде дійсний не 365, а 270 днів після введення вакцини. Про це попередньо зазначали заступниця міністра охорони здоров’я.

Для того, щоб продовжити термін дії сертифікату, потрібно буде вакцинуватися бустерною дозою. І тоді його буде подовжено ще на 270 днів. У пояснювальній записці до акту вказано, що подібне рішення уже ухвалено низкою країн європейського союзу.

Що врахувати після перебігу хвороби

Апатія, сильна втома, важкість в концентрації уваги, слабкість, головний та суглобовий біль, відсутність мотивації, депресивний стан – все це наслідки важкого перебігу COVID-19. За даними людей, які перехворіли, такий стан зберігається щонайменше кілька тижнів. Звичайно що це індивідуально та залежить від стійкості організму. Бувають випадки, коли погіршення самопочуття зберігається навіть після легкого перебігу цієї хвороби.

Важко уявити що ж відчувають люди, яких госпіталізували до інтенсивної терапії та які перебували на апараті штучної вентиляції легень. Тоді відновлення потребує значно більшого часу і може тривати від 6 до 12 місяців. Все залежить від стану організму до захворювання, опірності імунної системи та ще багатьох чинників, таких як вік, супутні захворювання, своєчасність лікування. Не варто недооцінювати також підтримку від близьких та доступ до різних сервісів.

Атрофія м'язів через брак руху, порушення звичного режиму харчування, разом з тим розлади травлення, побічні дії ліків, загострення хронічних захворювань, втрата емоційної рівноваги, фізичне та моральне виснаження – це ще неповний перелік негативних наслідків захворювання для пацієнтів та їх родичів.

СКАЧАТИ

Мабуть, одним з головних моментів є бажання людини одужати та мотивація виконувати рекомендації лікарів. Важливо відкидати негативні думки та вірити в швидкий позитивний результат.

Спеціально для людей, які перехворіли COVID-19, ВООЗ розробила рекомендації щодо реабілітації після тяжкого перебігу захворювання. Скачати та ознайомитись з ним ви зможете вкінці нашої статті. Це пам'ятка, в якій представлені поради та вправи для людей, які перебували у тяжкому стані у зв'язку з COVID-19.

У ній подана така інформація:

  • Що робити при задишці
  • Фізичні вправи після виписки з лікарні
  • Що робити при проблемах з голосом, які виникають після штучної вентиляції легень (ШВЛ)
  • Як їсти, пити та ковтати після ШВЛ
  • Що робити при порушеннях концентрації та пам'яті
  • Як виконувати повсякденні дії
  • Як впоратися з перепадами настрою та стрессом
  • Коли необхідно звертатися за медичною допомогою

Обов'язково консультуйтеся з сімейним лікарем, який вкаже на вправи, які підходять саме вам. Бережіть себе та близьких і не забувайте про елементарні правила запобігання захворювання.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді