Відбувся XVI конкурс учнівських робіт «Історія і уроки Голокосту»

Днями у Києві проходив XVI Всеукраїнський конкурс учнівських дослідницьких і творчих робіт «Історія і уроки Голокосту» ім. І.Б. Медвинського.

Організатором конкурсу є Український центр вивчення історії Голокосту за фінансової підтримки Євразійського єврейського конгресу, а також Посольства Держави Ізраїль в Україні. Секція з історії геноциду ромів під час Другої світової війни, як і кілька років поспіль, була проведена за підтримки німецького фонду «Пам'ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ).

В цьому році на конкурс було надіслано 70 робіт з 14 областей України, а також з Білорусі та Молдови. У фінал для захисту пройшли 52 роботи. Всього в конкурсі взяли участь близько 60 учнів 8-11-х класів і 42 вчителів з України, Білорусі та Молдови. Серед робіт були дослідження локальної історії, історії геноциду ромів в Україні, загальнотеоретичні і творчі роботи.

На відкритті конкурсу 14 травня виступили директор Українського центру вивчення історії Голокосту (Київ) Анатолій ПОДОЛЬСЬКИЙ, відомий літератор та кінокритик, громадський діяч Алла ГЕРБЕР (Москва), керівник програми ЄАЄК «Толерантність — уроки Голокосту» (Київ) Надія УФІМЦЕВА, члени журі, серед них Відповідальний секретар Громадського комітету для вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру Віталій НАХМАНОВИЧ, дослідник геноциду ромів в Україні, співробітник УЦВІГу, відповідальний редактор часопису «Голокост і сучасність. Студії в Україні і світі» Михайло ТЯГЛИЙ.

Організатори запропонували учасникам різноманітні заходи. Це заняття і тренінги для учнів та вчителів з історії геноцидів ХХ століття; обговорення тем, особливостей підбору джерел і основних помилок при написанні робіт. Крім цього, 14 травня відбулася виставка картин Альберта ФЕЛЬДМАНА, присвячена сторінкам життя єврейського містечка «На згадку про штетл» (екскурсію провела директор музею ім. Шолом Алейхема (Київ) Ірина Климова). По закінченню другого дня конкурсу відбувся спектакль «Валіза»(реж. М. Сікорська-Міщук) театрального колективу «Наш театр». Останнього дня, коли працювали секції творчих робіт, відбулася виставка робіт переможців художнього конкурсу минулих років.

16 травня в останній день конкурсу відбулось підведення підсумків конкурсу та нагородження учасників. На закриття конкурсу завітав також Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Еліав БІЛОЦЕРКОВСЬКІ.

За матеріалами Українського центр вивчення історії Голокосту

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді