Освітня субвенція на 2023 рік: розподіл та використання

Яку роль відіграє формула розподілу освітньої субвенції в оптимізації шкіл та як впливає на розмір заробітної плати вчителів? Роз’яснення щодо особливостей розподілу та використання освітньої субвенції між місцевими бюджетами у 2023 році

Зменшувати надбавку через відмову від вакцинації - неправомірно

У 2023 році освітня субвенція, за рахунок якої буде забезпечуватися виплата заробітної плати вчителям, збільшиться. 

Таку інформацію повідомив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

«Держава продовжує виконувати взяті на себе зобов’язання щодо утримання педагогічного персоналу закладів загальної середньої освіти для надання якісної загальної середньої освіти. З цією метою у проекті держбюджету на 2022 рік враховано освітню субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам в обсязі 108 млрд грн, що на 8,4 млрд грн більше, ніж у 2021 році», ‒ зазначив Єрмоличев.

За рахунок цих коштів заробітною платою будуть забезпечені 420 тисяч учителів.

→ Доплати працівникам освіти за шкідливі умови праці

Розподіл освітньої субвенції на 2023 рік

Проект Державного бюджету України на 2022 рік вперше ґрунтується на Бюджетній декларації на 2022 – 2024 роки і за своєю пріоритетністю передбачає залучення ресурсів на:

  • забезпечення якісного рівня медицини та освіти;
  • створення інклюзивного освітнього середовища та безбар’єрного простору;
  • підтримка ветеранів;
  • посилення обороноздатності й безпеки держави;
  • розвиток інфраструктури;
  • цифровізація.

 

 

Розрахункова наповнюваність класів

Для обчислення кількості ставок вчителів застосовують показник розрахункової наповнюваності класів – середнього рівня наповнюваності класів відповідної територіальної громади за умови раціональної організації шкільної мережі.

Розрахункова наповнюваність класів визначається з огляду на тип територіальної громади:

  • І-й, тобто з чисельністю населення до 40 тис. осіб та/або зі щільністю населення менш ніж 50 осіб на 1 кв. км − від щільності учнів та відсотка населення, що проживає в сільській місцевості;
  • ІІ-й, тобто зі щільністю населення від 50 осіб на 1 кв. км та чисельністю населення понад 40 тис. осіб − від чисельності населення та відсотка населення, що проживає в сільській місцевості.

Для бюджетів новостворених територіальних громад, які ще не оптимізували мережу закладів освіти, у 2021 році застосовано механізм коригування розрахункової наповнюваності класів залежно від фактичної наповнюваності класів.

Розрахункова наповнюваність класів становить:

  • для обласних бюджетів = 20;
  • для бюджету Києва та приватних ЗЗСО = 27,5.

Використання освітньої субвенції на оплату праці

Освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у таких типах закладів освіти:

  • початкові школи, гімназії (крім дошкільних підрозділів у таких закладах), ліцеї;
  • спеціальні школи;
  • заклади спеціалізованої освіти: мистецькі, спортивні, військові (військово-морські, військово-спортивні), наукові ліцеї, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою;
  • дитячі будинки, навчально-реабілітаційні центри, інклюзивно-ресурсні центри;
  • заклади професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої освіти і коледжі державної та комунальної форм власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти.

Не фінансують за рахунок субвенції ЗЗСО (крім початкової школи та приватних), де кількість учнів менше 25 осіб.

Залишки коштів за освітньою субвенцією на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках місцевих бюджетів і використовуються в наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення на оплату праці в повному обсязі з нарахуваннями, і лише потім − на оновлення матеріально-технічної бази.

На зарплату вчителів пропонується виділити 108 млрд грн. «Підтримка освітян та гідні умови оплати праці – ключове завдання при формуванні бюджету, тому наразі команда МОН працює над тим, щоб знайти додаткові кошти для збільшення заробітних плат», – повідомив Сергій Шкарлет.

У проєкті Держбюджету 2022 року передбачено нові субвенції на здорове харчування та пожежну безпеку в школах у розмірі 1,5 млрд грн кожна. Субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за планом становитиме 504 млн грн.

Також у 2022 році триватиме розбудова науково-практичних центрів професійної освіти (50 центрів), на які планується виділити 250 млн грн, що на 100 млн грн більше, ніж у поточному році.

«Дякую колегам із Кабінету Міністрів України, які вже підтримали проєкт Державного бюджету на 2022 рік. Розраховую і на підтримку народних депутатів України. Спільними зусиллями ми зможемо зробити Україну освітньо-науковим брендом та гідно розвиватися на міжнародному рівні», – наголосив Міністр освіти і науки України.

 

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді