Чи можна відсторонити від роботи невакцинованого від COVID‑19 працівника

Вакцинація від COVID-19 для працівників зак­ладів освіти — обов’язкова з 8 листопада. Якщо працівник не надасть документ про вакцинацію, відстороняйте його від роботи без збереження зарплати. Зразки повідомлення працівнику про документи, які він має надати, наказів про відсторонення та допуск до роботи — у статті

МОЗ затвердило перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, а саме від COVID-19. Документ — наказ МОЗ від 04.10.2021 № 2153 (далі — Наказ № 2153). Наказ набирає чинності 08.11.2021. Саме з цієї дати на період дії карантину, встановленого КМУ, щеплення від COVID-19 обов’язкове для працівників:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих держадміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, зокрема спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Як вчинити з працівниками, які не вакцинувалися від COVID-19.

Кого відстороняти від роботи

Маєте відсторонити від роботи без збереження зарплати працівників, які не вакцинувалися від COVID-19 (п. 41-6 Постанови КМУ від 09.12.2020 №1236). Виняток — працівники, які мають абсолютні протипоказання відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595.

Вимога про обов’язкову вакцинацію, поширюється на всіх працівників закладу освіти. Отже, у закладі освіти зобов’язані вакцинуватися не лише вчителі, а й кухарі, прибиральники службових приміщень та інші технічні працівники.

Вимога про обов’язкову вакцинацію поширюється і на працівників на дистанційці. Наказ не скеровує, що ті, хто працює дистанційно, можуть працювати без щеплення.

Хто має надати документ про вакцинацію

Попросіть працівників надати документ, який підтверджуватиме, що вони вакцинувалися від COVID-19, а саме:

  • документ, який підтверджує, що працівник отримав повний курс вакцинації або одну дозу дводозної вакцини від COVID-19, включеної ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
  • міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати) або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

Невідкладно поінформуйте працівників про це письмово. Роз’ясніть, що без документа про вакцинацію роботодавець повинен відсторонити працівника від роботи без збереження зарплати.

Повідомлення працівнику про обов’язкове щеплення: СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Письмове повідомлення стане у пригоді в суді, якщо працівник оскаржуватиме відсторонення, посилаючись на те, що не знав про необхідність надати документ про вакцинацію або довідку про абсолютні протипоказання до профілактичних щеплень. Запасіться письмовими доказами, що повідомили працівника належним чином.

Наказ про відсторонення працівника від роботи

Якщо працівник не надав документ про вакцинацію, видайте наказ про відсторонення його від роботи без збереження зарплати. Ознайомте працівника з наказом під підпис.

Відсторонення від роботи невакцинованого працівника: СКАЧАТИ ЗРАЗОК НАКАЗУ

Поінформуйте працівника про те, що приступити до роботи зможе після того, як:

  • він надасть документ про щеплення від COVID-19 або довідку про абсолютні протипоказання до профілактичних щеплень;
  • ви видасте наказ про допуск до роботи, оскільки в наказі про відсторонення через відсутність щеплення неможливо передбачити строк його дії.

Коли працівник надасть документ про щеплення або довідку про абсолютні протипоказання до щеплення, видайте наказ про допуск до роботи.

Джерело: стаття журналу «Практика управління закладом освіти»



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді