Публікації журналу «Медична сестра дошкільного закладу» 2017 року

Якщо не встигли прочитати цікаве в паперовому журналі, то маєте можливість знайти те в електронному

З вересня минулого року журнал «Медична сестра дошкільного закладу» існує у двох варіантах — паперовому та електронному. Причому вересневе число журналу у вільному доступі.

Ознайомтеся з переліком статей спеціалізованого журналу для медичних працівників закладів дошкільної освіти.

ПРИМІТКА.

Статті, не виділені гіперпосиланнями, — лише в паперовому журналі. Напівжирним шрифтом зазначено номер друкованого журналу, курсивним — першу сторінку матеріалу.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

ПРАЦЮЄМО З НОРМАТИВНИМИ АКТАМИ

Положення про ізолятор дошкільного навчального закладу

У кожному закладі дошкільної освіти має бути ізолятор. Аби розробити Положення про ізолятор, скористайтеся затвердженою наказом МОЗ, МОН формою.

Про організацію роботи в дошкільних навчальних закладах у літній період (лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 16.03.2012 № 1/9-198) № 5, с.4

ГОВОРИМО ПРО ВАЖЛИВЕ

Батькам про дівчаток, або Як відповісти на «делікатні» запитання батьків

У медицині немає заборонених, неприйнятних чи сороміцьких тем. Навпаки — що детальніше вони розкриті, то ліпше. Компетентний небайдужий лікар завжди цікавитиметься всіма подробицями щодо стану здоров’я пацієнта, а найінтимнішіми — тим паче. Адже від цього залежить, чи правильно він встановить діагноз та призначить лікування. Однак від маленьких пацієнток не варто чекати адекватної розповіді про своє самопочуття. Тому навчіть батьків помічати «тривожні» дзвіночки, пов’язані з інтимним здоров’ям дівчаток.

На тему дитячої гінекології у батьків вихованців дитячого садка виникає найбільше запитань. Пропонуємо ознайомити їх з відповідями на деякі «делікатні» запитання.

Коректна реєстрація на вебінар — сертифікат учасника в кишені. Пам’ятка

Безкоштовно взяти участь у фаховому вебінарі бажаєте? А отримати сертифікат учасника? Дотримайтеся наших порад — отримаєте

Особливості дієти за оксалатурії. Пам’ятка

За неправильного харчування вилікувати оксалатурію неможливо. Розкажіть батькам вихованців про особливості дієти за цього захворювання.

ОРГАНІЗОВУЄМО ХАРЧУВАННЯ

Вінічук Ірина Літні напої в дитячому раціоні № 7, с.31

Двірник Оксана «Баба сіяла горох...», або Готуємо страви з бобових у дошкільному закладі № 4, с.27

Двірник Оксана Буряк у раціоні дітей до семи років № 1, с.36

З’їж яблучко, дитинко!

Заморські фрукти здаються нам привабливішими, смачнішими та ароматнішими, ніж місцеві. Тому в рейтингу фруктів яблука, мабуть, посядуть останнє місце. А дарма! Дізнайтеся чому.

Якщо головний овоч для українців — картопля, то головний фрукт — яблука. Адже вони смачні та корисні, надають стравам характерного аромату та смаку. Скористайтеся картками-розкладами страв з яблук, поданими в додатку, аби приготувати їх у дошкільному закладі.

Кавові напої в дитячому раціоні

До дитячого меню в закладах дошкільної освіти обов’язково включають холодні та гарячі напої. Холодними подають соки, компоти, киселі, гарячими — чай, какао, кавові напої. Як правильно готувати кавові напої для дошкільників? Розповідаємо.

Дізнайтеся про корисні властивості кави злакової та цикорію та скористайтеся картками-розкладами кавових напоїв.

Двірник Оксана «Кашу! Кашу!» у раціон дошкільників № 3, с.9

Операція «Здивувати Тосю», або Картопля в раціоні дошкільників

Уперше дитина куштує картоплю у вигляді пюре. Іноді ця страва й залишається улюбленою. Утім, і улюблена може набриднути, якщо їсти її щодня. Як урізноманітнити дитячий раціон стравами з картоплі в дошкільному закладі, розповідає наш експерт.

Пам’ятаєте, як Тося Кісліцина із фільму «Дівчата» рахувала страви, які можна приготувати з картоплі? Картопля смажена, варена, пюре, картопля-фрі, картопля-пай, картопляні пиріжки з м’ясом, з грибами, з капустою тощо, картопляні оладки, картопляний рулет, запіканка, картопля тушкована із чорносливом, картопля молода, відварена з кропом. Якби «машина часу» телепортувала Тосю в ХХІ ст., ми змогли б здивувати її асортиментом сучасних страв з картоплі не менше ніж вона колег по цеху. Так, наразі з картоплі можна приготувати що завгодно: від звичайного пюре до швільпікаю або крокетів. Однак чи є місце в дитячому раціоні для усіх страв з картоплі? З’ясуємо.

Серебреннікова Ольга, Артоуз Оксана «Кому апельсини, кому вітаміни?», або Обираємо продукти харчування для другого сніданку № 5, с.19

Чикало Ольга Радіонукліди й нітрати в продуктах харчування та воді № 6, с.4

Шмігель Світлана Печінка в раціоні дітей до семи років № 2, с.39

Як обрати картоплю. Інфографіка

Як обрати яблука. Інфографіка

ЗДІЙСНЮЄМО ПРОФІЛАКТИКУ

5 способів заспокоїти дитину перед медичною процедурою. Буклет

Діти бояться уколів. Адже не вміють контролювати страх. Тож намагайтеся готувати їх до медичних процедур заздалегідь за допомогою ігор і тренінгів. А щоб заспокоїти тих дітей, які вже прийшли в медичний кабінет, користуйтеся поданими в буклеті порадами.

Гінекологічний огляд дівчинки: що мають знати батьки. Коментар експерта

Уперше гінекологічний огляд дівчинки проводить неонатолог (педіатр) у пологовому будинку. А коли наступного разу до нього звертатися, більшість батьків дівчаток не знає. Проконсультуйте з цього питання їх ви.

Ботулізм: тест-драйв на знання теми. Кросворд № 8, с.12

Інфекційні захворювання, поширені в туристичних країнах. Карта № 5, с.34

Касянчук Ірина Ботулізм «крокує» Україною: що слід знати про захворювання № 8, с.4

Касянчук Ірина Букет захворювань: як не отримати його під час занять з плавання № 3, с.21

Вакцинація дітей, які часто хворіють: що робити медичній сестрі

Діти, які часто хворіють, потребують своєчасної вакцинації більше ніж інші групи дітей. Однак короткі періоди ремісії захворювань призводять до порушення графіка проведення профілактичних щеплень. Ділимося порадами, як бути в такому разі.

Безпечність та ефективність вакцинації дітей, які часто хворіють, залежить від кількох складових: правильної підготовки та проведення, а також спостереження після цієї медичної процедури. Ознайомте з цими складовими батьків вихованців

Вивчаємо дихальну систему дитини. Тест

Анатомо-фізіологічно та функціонально дихальна система дитини дошкільного віку відрізняється від дихальної системи дорослого. Її недорозвиненість впливає на особливості перебігу захворювань. Що ви знаєте про дихальну систему дитини? Нумо з’ясовувати!

Перевірте свої знання про дихальну систему дитини за допомогою тесту. Якщо виявиться, що ви чогось не знаєте, — не біда! У такий спосіб ми поглиблюємо ваші знання про будову і функції органів дихання дитини

Вульвовагініт у дівчинки?

Свербіж, почервоніння та набряк зовнішніх статевих органів, відчуття печіння під час сечовипускання, біль, поодинокі або множинні висипання у промежині та паху, виділення з піхви — усе це симптоми вульвовагініту. Якщо ви вважаєте, що захворіти на нього можуть лише жінки, ви помиляєтеся. Дізнайтеся чому.

Скористайтеся статтею та додатком до неї — пам’яткою «Як підмивати дівчинку», аби розповісти батькам про симптоми, діагностику, лікування та профілактику вульвовагініту у дівчаток. Знання цієї інформації — запорука здоров’я майбутньої мами.

Грип на порозі

ГОЛОВНЕ В СТАТТІ

  • Грип — не звичайна «застуда»
  • Захворювання починається раптово
  • Антибіотики не лікують грип
  • Вакцинація — найефективніший спосіб профілактики

Цьогоріч МОЗ очікує на епідемію грипу наприкінці грудня. Скористайтеся статтею та додатками до неї, аби напередодні епідемії ознайомити вихователів і батьків вихованців із симптомами, перебігом, особливостями лікування й профілактики захворювання.

Касянчук Ірина Дегідрація організму дитини № 3, с.26

Касянчук Ірина Не втримати язик за зубами, або Травмування язика в дошкільників № 6, с.9

Касянчук Ірина Не пташиним грипом єдиним, або Які захворювання птахів можуть передатися дітям № 7, с.16

Нічний енурез у дітей до семи років

Часто люди без медичної освіти стверджують, що в дітей нічний енурез лікувати не потрібно. Рекомендують зачекати, адже з віком він мине самостійно. Якщо батьки вихованців дотримуються такої думки, поясніть, що нічний енурез завдає дитині не лише фізичного, а й психологічного дискомфорту. Зокрема, впливає на її емоційний стан, поведінку та взаємини з однолітками.

Енурез не можна ігнорувати. Адже мимовільне сечовипускання може свідчити про затримку розвитку нервової системи або зумовити зміни в психіці дитини. Скористайтеся статтею, аби розповісти батькам про симптоми, діагностику, лікування та профілактику цього патологічного стану. Також вам стане в пригоді пам’ятка для батьків «Як допомогти дитині з енурезом».

Касянчук Ірина Псоріаз у дітей: симптоми та лікування № 1, с.44

Туберкульоз: впізнаємо ворога в обличчя

Батьки роблять усе, аби їхня дитина росла здоровою. Тому коли лікарі ставлять їй діагноз «туберкульоз», довго не можуть повірити в це. Адже в українців сформувався стереотип, що туберкульоз — захворювання бідних. Утім на нього може захворіти кожен, незалежно від соціального статусу. Про джерело інфекції, інкубаційний період та симптоми цього захворювання читайте в публікації.

Скористайтеся статтею та додатками до неї, аби розповісти батькам вихованців про симптоми, діагностику, лікування та профілактику туберкульозу. Це тяжке інфекційне захворювання, якщо його вчасно не виявити та лікувати, може бути смертельним для людини.

Це страшне слово «Коксакі»

Із середини липня користувачі соціальних мереж активно постять інформацію про «екзотичні» віруси Коксакі, які підхопили маленькі українські туристи на курортах Туреччини. Ця паніка не вщухає досі, адже віруси вже перетнули кордони України. Наш експерт розвіє міф про екзотичність вірусів Коксакі, а також розповість, як захиститися від них.

Касянчук Ірина Чим небезпечні «дитячі» інфекційні захворювання для дорослих? № 7, с.24

Касянчук Ірина Як розпізнати дифтерію в дошкільників № 4, с.21

Касянчук Ірина Як подорожувати світом без ризику для дитини № 5, с.27

Кукурян Вікторія Герпесвірусна інфекція у дошкільників № 2, с.14

Міфи про туберкульоз. Інфографіка

Туберкульоз можна вилікувати народними засобами? Якщо людина добре почувається, вона не хвора? Є швидкодійні лікарські засоби від туберкульозу? Цікаво дізнатися відповіді на ці запитання? Скачайте інфографіку.

Обережно, віруси Коксакі! Інфографіка

Симптоми позалегеневого туберкульозу. Інфографіка

Більшості з вас відомі симптоми легеневого туберкульозу. А чи знаєте ви, як проявляється позалегеневий туберкульоз?

Віруси Коксакі: чи уводити карантин?

Із середини липня користувачі соціальних мереж активно постять інформацію про «екзотичні» віруси Коксакі, які підхопили маленькі українські туристи на курортах Туреччини. Ця паніка не вщухає досі, адже віруси вже перетнули кордони України. Наш експерт розвіє міф про екзотичність вірусів Коксакі, а також розповість, як захиститися від них.

Туберкульоз. Кросворд

Чому б не перевірити, що ви знаєте про туберкульоз? Кросворд для цього — те, що треба.

Які шляхи інфікування ботулізмом. Інфографіка № 8, с.11

ДОТРИМУЄМОСЯ РЕГЛАМЕНТУ

Абетка здоров’я. Макет стенда для батьків

Вакцинація дітей: відповідаємо на запитання батьків. Буклет

Заскалько Галина Контроль санітарно-гігієнічного стану басейну. Тест № 3, с.40

Заскалько Галина Перевіряємо якість води з басейну № 3, с.35

Iнформаційний стенд: місія виконана? Чек-ліст

Касянчук Ірина Вивчаємо травну систему дитини. Тест № 8, с.19

Касянчук Ірина Травматизм узимку: домедична допомога. Тест № 1, с.24

Медсестра радить. Макет стенда для працівників

Семенець Наталія Аналізуємо захворюваність дошкільників за рік1, с.29

Семенець Наталія Оздоровчий період: особливості організації. Тест № 5, с.13

Семенець Наталія Складаємо план роботи на оздоровчий період № 5, с.8

Семенець Наталія Шпаргалка медичної сестри: ведення медичної карти дитини за формою 026/о № 4, с.4

Iнформаційний стенд: крок за кроком

Педагоги часто скаржаться, що батьки не читають матеріали, розміщені на інформаційних стендах. Побороти таку пасивність цільової аудиторії можна. Варто лише виконати чотири важливих кроки.

Солод Анастасія Медичний маршрут дітей № 6, с.12

Солод Анастасія Плануємо медичну роботу на рік8, с.13

Солод Анастасія Шпаргалка медичної сестри: розподіл дітей на групи для занять фізкультурою № 7, с.10

Як увести карантин: покрокова інструкція

Якщо медична сестра виявила симптоми інфекційного захворювання в дитини і цей діагноз підтвердив лікар, то у віковій групі уводять карантин. Як його організувати, аби інфекція не поширилася серед інших дітей?

Організувати карантин у дошкільному закладі — складна й відповідальна справа. Якщо упустити бодай найменші дрібниці, можна поплатитися за це здоров’ям вихованців і колег. Тому виконуйте кроки, які ми детально розписали в публікації, і із завданням правильно організувати карантин впораєтеся без проблем.

Надмірна наповнюваність груп впливає на здоров’я дітей

Думаєте, що немає зв’язку між надмірною наповнюваністю груп і погіршенням здоров’я дітей? Наш експерт доведе, що є.

Надмірна наповнюваність груп впливає на санітарно-епідемічне благополуччя вихованців закладу дошкільної освіти. Доведіть керівнику, що здоров’я дітей — у його руках.

Як увести карантин. Алгоритм

Стартує епідемічний сезон — карантину не уникнути. Коли є алгоритм, організувати відповідні заходи легше й швидше. Тож не зволікайте — скачайте алгоритм, який ми підготували.

ПІКЛУЄМОСЯ ПРО ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ

5 причин, чому дитина вередує

Дедалі частіше діти вередують. Така поведінка дратує, виводить з рівноваги, змушує підвищувати голос. Аби батьки не стали об’єктом косих поглядів у громадських місцях, навчіть їх присікати таку поведінку. Для цього розкажіть їм про причини дитячого вередування.

Зазвичай вередування зумовлене психологічними причинами. Утім буває й так, що дитина вередує, коли погано почувається. Тому батьки за поясненнями йдуть до медичної сестри. Ознайомте їх з причинами дитячого вередування.

Романюк Марина Фізичне травмування дитини: психологічна допомога в реабілітації № 1, с.4

Мастурбація в дитини: норма чи шкідлива звичка

Батьки реагують на прояви мастурбації в дитини по-різному. Одні — панікують, бо не знають, що робити. Інші — вважають такі прояви аморальними й усіляко викорінюють їх. Як правильно реагувати, аби не нашкодити дитині?

Як діяти, коли до вас звернулися батьки із запитанням: «Що робити? Моя дитина мастурбує». Вони нібито й чули про це явище, але не розуміють, як на нього реагувати. Скористайтеся публікацією нашого експерта, аби пояснити батькам причини та прояви дитячої мастурбації.

СТВОРЮЄМО ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ

Су-джок: практикуємо з дошкільниками

Східні технології оздоровлення організму, зокрема терапія су-джок, наразі неабияк популярні в Україні. Гадаєте, вона зорієнтована лише на дорослих? Ні! У видозміненому вигляді цю здоров’язбережувальну технологію можна застосувати і в закладі дошкільної освіти.

Нині оздоровчих технологій так багато — очі розбігаються. Ознайомтеся із досвідом упровадження терапії су-джок. У пригоді вам стануть додатки до публікації: семінар-практикум для педагогів і комплекси вправ із терапії су-джок.

Скидан Вероніка, Микітчук Світлана Як використовувати сіно для зміцнення здоров’я дошкільників № 5, с.39

САНІТАРНИЙ БЮЛЕТЕНЬ

5 порад, як відучити дитину длубатися в носі. Пам’ятка

7 настанов, як користуватися медичною маскою. Пам’ятка

Між науковцями точиться дискусія, чи ефективна медична маска під час епідемії. Одні кажуть, що ні. Адже віруси такі малі, що проникають навіть через чотиришарову маску. Інші стверджують, що на 60-80%. Утім, якщо правильно використовувати. Як правильно — читайте в пам’ятці.

7 порад, як навчити дитину витирати попу. Пам’ятка

Переконані, що дитина має самостійно навчитися витирати попу? Розчаруємо вас — лише з допомогою дорослого їй під силу опанувати цю «делікатну» науку.

7 порад, як організувати карантин удома. Пам’ятка

Як увести карантин у закладі дошкільної освіти, знаєте. Тож порадьте батькам вихованців, як правильно організувати карантин удома, якщо дитина все ж захворіла. Він убереже інших членів родини від інфікування.

7 правил, як користуватися громадським туалетом. Пам’ятка

Візьміть аркуш паперу та олівець. Підглядайте в пам’ятку й занотовуйте на папері номери тих пунктів, яких під час користування громадським туалетом не дотримуєтеся. Зробіть таку саму вправу під час санітарно-просвітницької роботи з вихованцями та їхніми батьками.

Джетлаг: як дітям адаптуватися до зміни часових поясів. Пам’ятка № 5, с.36

Закладає вуха в літаку: що робити? Пам’ятка № 5, с.35

Ігри та розваги під час навчання плавання. Корисна таблиця № 3, с.44

«Мічиган», «Гонконг» та «Брісбен»: що треба знати про ці штами грипу. Інфографіка

В епідемічному сезоні 2017-2018 років в Україні циркулюватимуть такі штами грипу, як-от A/Michigan/45/2015 (H1N1), A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2), B/Brisbane/60/2008. Що слід про знати, аби захиститися від них, дізнайтеся з нашої інфографіки.

МОЗ не рекомендує, або Чим не можна лікувати грип у дітей. Інфографіка

МОЗ оприлюднив перелік лікарських засобів, якими не можна лікувати хворих на грип дітей. Пропонуємо до вашої уваги інфографіку з цим переліком.

Обережно, у морі медузи! Пам’ятка № 5, 38

Особливості карантинних заходів за різних захворювань. Інфографіка

Чим відрізняються карантинні заходи за тих чи тих «дитячих» інфекцій? Скільки днів тривають такі заходи? Якщо не знаєте відповіді на ці запитання, інфографіка — вам у поміч.

Правила безпеки житєдіяльності під час заняття зимовими видами спорту в дошкільному закладі. Пам’ятка № 1, с.22

Факти про громадський туалет. Інфографіка

Хочете дізнатися цікаву інформацію про санітарно-гігієнічний стан громадських туалетів? Ознайомтеся з нашою інфографікою.

Харчові отруєння на курорті? Ні, не чули. Пам’ятка № 5, с.37

Як запобігти отруєнню дитини лікарськими засобами. Пам’ятка № 2, с.38

Які профілактичні щеплення робити дітям за віком? Інфографіка № 7, с.30

Як навчити дитину плавати. Пам’ятка № 3, с.45

Як надати домедичну допомогу дитині за носової кровотечі. Алгоритм

Як працює колективний імунітет? Інфографіка № 7, с.29

СПІЛКУЄМОСЯ З БАТЬКАМИ

Варіації смузі для дітей. Інфографіка № 7, с.46

Дуброва Наталія, Поліщук Яна Літо «на колесах»: обираємо спорядження для дітей № 6, с.38

Дуброва Наталія «Гарні друзі є в зими: санки, лижі, ковзани», або Обираємо дитяче спорядження для зимового спорту № 1, с.15

Касянчук Ірина «Упав, отямився — гіпс», або Переломи кісток кінцівок у дітей № 1, с.10

Касянчук Ірина Обережно, пил у помешканні! № 2, с.21

Касянчук Ірина Хрипкий голос — тимчасовий фізіологічний стан чи ознака захворювання? № 4, с.38

Колот Валентина Їмо із задоволенням № 8, с.39

Колот Валентина Смузі для дітей: не лише модно, а й корисно № 7, с.42

Літо в морозилці. Чек-ліст № 8,с.30

Отруйні рослини, поширені на території України. Корисна таблиця № 6, с.35

Отруйні ягоди, поширені на території України. Корисна таблиця № 7,с.53

Рецепти безпечного консервування. Пам’ятка № 8, с.37

Ровінський Олександр Безпека на природі: яких рослин не можна торкатися № 6, с.30

Ровінський Олександр Отруйних ягід боятися — у ліс не ходити № 7, с.47

Етикетка на одязі: обрізати не можна зберегти

Аби етикетка з одягу не лоскотала та не натирала дитині шкіру, більшість батьків відрізає її та викидає. Утім, цього робити не слід. Адже етикетка містить рекомендації щодо догляду за одягом. Виробники зашифровують їх у символах. З’ясуємо, що вони означають.

Поліщук Володимир Обираємо зволожувач повітря для дитячої кімнати № 2, с.25

Поліщук Володимир Безпечна засмага для дітей — місія здійсненна? № 5, с.46

Поліщук Володимир Які засоби захисту від травмування дитини в домівці обрати № 4, с.43

Ткачук Роман Консервування продуктів харчування № 8, с.32

Чикало Ольга To be or not to be сухим сніданкам у дитячому харчуванні № 3, с.4

Чикало Ольга Літо в морозилці, або Лайфхаки для заморожування продуктів харчування № 8, с.25

Як визначити SPF відповідно до фототипу шкіри дитини. Корисна таблиця № 5, с.53

ДОЛУЧАЄМОСЯ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ СВЯТ

Як Вовчик профілактики грипу навчався

Як в епідемічний період зробити так, аби вихованці закладу дошкільної освіти якомога менше хворіли на грип? «Дотримуватися санітарно-гігієнічних норм», — відповісте ви. І матимете рацію. Однак цього не достатньо. Рекомендуємо навчити і дітей заходів з профілактики грипу. Аби діти ліпше їх засвоїли, проведіть валеологічне свято.

Подано сценарій валеологічного свята для дітей старшого дошкільного віку «Як Вовчик профілактики грипу навчався». Скористайтеся ним, аби розказати дошкільникам, як взимку не захворіти грипом.

ФОРМУЄМО ПАПКИ З ІНСТРУКЦІЯМИ

Дуброва Наталія Інструкція з охорони праці під час роботи з холодильним обладнанням № 6, с.28

Інструкція з охорони праці під час приготування дезінфекційних розчинів

Подаємо шаблон і приклад оформлення інструкції з охорони праці під час приготування дезінфекційних розчинів.

КОНСУЛЬТУЄМОСЯ В ЕКСПЕРТІВ

Бристольська шкала форм какуль. Інфографіка

За формою какуль можна орієнтовно оцінити, як швидко вони рухаються кишківником, а також визначити, чи є в дитини закреп чи діарея. Ліпшої шпаргалки для батьків — годі й вигадати.

Прояви енкопрезу в дитини через батьківську категоричність: як виправити ситуацію.

Коментар експерта

Якщо в когось з вихованців вашого закладу дошкільної освіти виявили таку проблему, насамперед з’ясуйте, що її спричинило. Лише потім пояснюйте батькам дитини, як їй допомогти.

Касянчук Ірина Проба Руф’є № 7, с.7

Локаворство: де народився, там і… наївся

Тим, що ліпше з’їсти огірок ніж екзотичний овоч сумнівного походження, ми навряд чи вам Америку відкриємо. А що користь огірка залежить від того, наскільки близько до вашого місця проживання його виростили, сподіваємося, здивуємо.

Фахівці з харчування в один голос стверджують: продукти, які виростили або виготовили в місцевості, де ми проживаємо, є кориснішими. Організм людини засвоює їх легше, ніж заморські делікатеси.

Маршалкіна Олена Дітям — морозиво? № 6, с.21

Маршалкіна Олена Методи лабораторної діагностики вірусних інфекцій № 2, с.10

Професор Какуля, або Про що розкажуть дитячі випорожнення

Цікавість японців до випорожнень людини вражає: створили мультфільм про какулі, що формує в дітей звичку правильно какати; нафантазували професора Какулю, який навчає маленьких японців абетки; роблять із какуль білок. Як би це дивно не звучало, але нам варто з них брати приклад. Принаймні, вчити дітей правильно какати, а батьків — стежити за дитячими какулями.

Какулі — це індикатор здоров’я людини. Тож переконайте батьків розглядати какулі дитини. І самі часом робіть це, аби знати, що вихованці здорові.

Мильнікова Марія Яка відповідальність передбачена в разі розкриття конфіденційної інформації? № 7, с.4

Морєва Олена Встановлення надбавки за вислугу років № 3, с.51

Морєва Олена Зміни у заробітній платі сестер медичних № 1, с.52

Оплата праці за роботу в санаторному дошкільному закладі

Медична сестра дитячої поліклініки перейшла працювати в санаторний дошкільний навчальний заклад, де перебувають тубінфіковані діти. Як оплачують таку роботу?

Дізнайтеся з публікації, як оплачувати роботу сестри медичної, яка працює в санаторному дошкільному закладі, де перебувають тубінфіковані діти та ті, які вилікувалися від туберкульозу.

Морєва Олена Підвищення посадового окладу: знову «за живе» чи таки заживемо № 3, с.46

Морєва Олена Тривалість та оплата відпустки сестри медичної, яка за сумісництвом працює практичним психологом № 8, с.53

Ровінський Олександр Вивчаємо інструкцію для медичного застосування лікарського засобу № 2, с.32

Ровінський Олександр Осучаснюємо аптечку № 8, с.48

Ровінський Олександр Чим замінити зеленку, пластир та інші «бабусині» засоби. Корисна таблиця № 8, с.52

Поліщук Володимир Спінерна лихоманка № 8, с.44

Поліщук Яна, Савченко Анна Творимо фахове видання разом № 2, с.4

Сомова Тетяна Гельмінтози в дітей дошкільного віку № 4, с.14

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

Клименко Антоніна Право медичної сестри, яка має три роки стажу, на атестацію № 2, с.55

Морєва Олена Від чого залежить розмір тарифного розряду сестри медичної старшої № 6, с.52

Морєва Олена Відпустка вихователю, який за сумісництвом працює сестрою медичною дошкільного закладу № 6, с.51

Морєва Олена Встановлення кваліфікаційної категорії сестрі медичній під час роботи за сумісництвом № 2, с.53

Морєва Олена Матеріальна допомога на оздоровлення: чи обов’язкова № 5, с.54

Морєва Олена Підвищення кваліфікації сестер медичних: за чий рахунок № 5, с.55

Морєва Олена Поширення кваліфікаційної категорії на роботу за сумісництвом № 6, с.53

Морєва Олена Скільки працювати сестрі медичній старшій № 6, с.54

Примірне двотижневе меню: хто погоджує

Подано роз’яснення експерта.

Сомова Тетяна Чи мають працівники дошкільного закладу на прохання батьків давати дитині лікарські засоби? № 6, с.50

Чикало Ольга Чи враховують під час обліку всі складові продуктів харчування, якими замінюють молоко3, с.54

КОРИСНО ЗНАТИ

Вілінська Оксана Колеги постійно відволікають від роботи: як покласти цьому край № 6, с.46

Денна норма води для людини. Інфографіка № 3, с.31

Іголкіна Інна Камінь за пазухою, або Налагоджуємо взаємини з колегами № 2, с.47

Мікробіологічні, паразитологічні, органолептичні показники безпечності питної води. Корисна таблиця № 3, с.34

«Розкриваємо карти» виробників бутильованої питної води. Пам’ятка № 3, с.33

Колеги — «песимісти», «скиглії» чи «негативщики»?

У будь-якому колективі є люди, які завжди чимось незадоволені, і обов’язково обговорюють це з колегами. Є й ті, хто не висловлюється відкрито, однак оцінюють різні ситуації з негативним підтекстом. Спілкуватися та працювати з такими людьми некомфортно. Як позбутися песимістичних настроїв і створити комфортну атмосферу в колективі?

Публікація дасть змогу проаналізувати особливості поведінки негативно налаштованих колег і вирішити, як з ними поводитися.

Продукти харчування для зміцнення імунітету дитини взимку. Пам’ятка № 2, с.46

Продукти харчування, які містять багато води. Інфографіка № 3,с.32

Сосновська Олена Окуляри як елемент іміджу медичної сестри № 4, с.51

Чим корисні «заморські» продукти — чи то овочі, чи то фрукти. Корисна таблиця. № 5, с.22

Що означають символи на етикетці з одягу. Інфографіка

Як вживати фреш. Пам’ятка № 7, с.41

Як доглядати за одягом з натуральних і штучних тканин. Корисна таблиця

Як захистити дитину від побутових небезпек. Корисна таблиця № 4, с.48

Як колір посуду впливає на апетит. Пам’ятка № 8, с.43

Як обрати окуляри для роботи за комп’ютером. Пам’ятка № 4, с.50

Як «продовжити життя» термосу. Пам’ятка № 1, с.51

Які симптоми кавового передозування. Інфографіка

У вас безсоння, галюцинації, прискорене серцебиття, задишка, підвищена температура тіла, нудота, біль у нирках? Згадайте, скільки кави ви випили напередодні. Можливо, такий фізичний стан — результат передозування нею.

Як філіжанка кави впливає на організм людини. Інфографіка

Аби збадьоритися, п’єте каву? А чи знаєте, як вона впливає на вашу продуктивність протягом дня?

ПІДВИЩУЄМО МАЙСТЕРНІСТЬ

7 захворювань у дітей: пам’ятати не можна забути. Ребуси

Фахові головоломки замовляли? Вуаля — до вашої уваги ребуси!

12 запитань про грип. Кросворд

Чи добре ви обізнані в питаннях щодо захворюваності на грип? З’ясуйте за допомогою кросворду.

Вивчаємо сечостатеву систему дитини. Тест

У жовтневому номері за допомогою тесту ви з’ясували, що знаєте про анатомо-фізіологічні та функціональні особливості дихальної системи дитини. Тепер перевірте знання про сечостатеву систему. Вона також має свої особливості порівняно з організмом дорослого.

Пропонуємо тест на знання особливостей сечостатевої системи дитячого організму

Вивчаємо імунну систему дитини. Тест

Чи не здалося вам, що потрапили до університету або на курси підвищення кваліфікації? Адже щономера ми подаємо тести щодо особливостей систем дитячого організму. Так ми спонукаємо вас професійно розвиватися. Тож і цього разу з’ясуйте, що знаєте про імунну систему дитини.

Пройдіть тест, аби перевірити, чи знаєте особливості імунної системи дитини дошкільного віку.

ГЛОСАРІЙ

Оздоровчий період у дошкільному закладі: основні терміни та визначення № 5, с.17

Профілактика захворювань у дітей: основні терміни та визначення

Надаємо основні терміни та визначення з теми профілактики захворювань у дошкільників.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді