Організовуємо роботу атестаційної комісії

Автор
науковий співробітник аналітичного центру Київського університету імені Бориса Грінченка
З’ясуємо відповіді на запитання щодо створення, складу та повноважень атестаційної комісії закладу освіти у 2024/2025 навчальному році. Керуємося нормами Положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 09.09.2022 № 805
    Організовуємо роботу атестаційної комісії   Положення про атестацію педагогічних працівників 
                   Скачати
                  

Як створити атестаційну комісію

Атестаційну комісію I рівня створюють наказом керівника закладу освіти не пізніше 20 вересня. У наказі про створення атестаційної комісії керівник визначає персональний склад атестаційної комісії, призначає її голову та секретаря.

Положенням про атестацію педагогічних працівників визначено, що атестаційні комісії І рівня створюють у закладах освіти, у яких працює більше 15 педагогічних працівників. Утім у керівників виникають уточнювальні запитання. Розглянемо їх.

Чи можна створити атестаційну комісію в закладі освіти, в якому працює менше 15 основних педагогічних працівників, але є сумісники?

Так. Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці, укладаючи трудовий договір на одному або одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо іншого не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін (ч. 2 ст. 21 КЗпП). На сумісника поширюються всі права, гарантії та обов’язки, передбачені трудовим та освітнім законодавством, колективним договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку. Це підстава врахувати його у загальну кількість працівників закладу освіти, включити до складу атестаційної комісії.

Чи можна об’єднати два заклади, в яких працює менше 15 педагогів, щоб створити спільну атестаційну комісію?

Не потрібно це робити. Заклад освіти для здійснення статутної діяльності може на договірних засадах об’єднуватися з іншими юридичними особами, створюючи освітні, освітньо-наукові, наукові, освітньо-виробничі та інші об’єднання, кожен з учасників якого зберігає статус юридичної особи (ч. 5 ст. 22 Закону України «Про освіту»). Тобто, якщо застосувати цю норму, то це нічого не змінить для створення атестаційної комісії та проведення атестації, бо залишаються два заклади та два директори. Тому якщо в закладі працює менше 15 педагогів, керуйтеся Положенням про атестацію педагогічних працівників. У ньому чітко визначено, що атестаційну комісію для таких закладів створюють на II рівні. Фактично атестаційна комісія II рівня виконує функції комісії І рівня для таких закладів.

Положення про атестацію педагогів: що нового

Чи можна створити атестаційну комісію у філії?

Ні. Розглянемо чому.

Філія закладу освіти — це територіально відокремлений структурний підрозділ закладу освіти, що не має статусу юридичної особи та діє на підставі положення, затвердженого засновником закладу освіти (ч. 3 ст. 13 Закону України «Про освіту»).

В оману може ввести абзац другий пункту 1 розділу ІІ Положення про атестацію педагогічних працівників. У ньому визначено, що атестаційні комісії I рівня створюють у закладах освіти, відокремлених структурних підрозділах, у яких працює більше ніж 15 педагогічних працівників. Чому ж не можна створити атестаційну комісію у філії, яка є структурним підрозділом і має понад 15 педагогічних працівників?

Якщо проаналізувати інші пункти Положення про атестацію педагогічних працівників, побачимо багато фактів, які це заперечують. За загальним правилом атестаційну комісію створюють у закладі освіти. При цьому, під відокремленими структурними підрозділами мають на увазі саме відокремлені підрозділи закладів фахової передвищої освіти і вищої освіти. Опорний заклад освіти разом з філіями — це одна юридична особа, тому й атестаційну комісію створюють одну. Атестаційну комісію створює наказом керівник закладу освіти, а не завідувач філії. У завідувача філії немає таких повноважень.

Хто входить до складу атестаційної комісії

При створенні атестаційної комісії наказом директор закладу освіти визначає її персональний склад, призначає голову та секретаря. Кількість членів атестаційної комісії не може бути менше 5 осіб.

Чи включати до складу атестаційної комісії представників профспілки?

Ні. Представників профспілкових організацій залучають до роботи атестаційної комісії з правом голосу (п. 2 розділу ІІ Положення про атестацію педагогічних працівників). Фактично представники профспілки не є членами атестаційної комісії, тому на етапі затвердження складу атестаційної комісії визначати їх як її членів немає підстав.

Зверніть увагу, представників профспілкових організацій за згодою залучають до роботи головою атестаційної комісії відповідно до рішення уповноваженого профспілкового органу (за наявності у закладі освіти) або на територіальному рівні кількох профспілкових організацій — за рішенням спільного представницького органу профспілок.

Чи можуть у складі атестаційної комісії працювати родичі педагога, який атестується?

До роботи атестаційної комісії не можна залучати осіб, які відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» є близькими особами педагогічного працівника, який атестується, або особами, які можуть мати конфлікт інтересів. Про це говорить абзац 4 пункту 2 розділу II Положення про атестацію педагогічних працівників.

Законодавство визначає широкий перелік осіб, які належать до близьких родичів, зокрема, це — чоловік, дружина, батько, мати, дід, баба, свекруха / свекор та інші.

Щодо конфлікту інтересів, то розрізняють потенційний і реальний конфлікти інтересів. Тобто ситуацію, коли приватний інтерес гіпотетично може вплинути на об’єктивність чи неупередженість ухвалення рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання роботи в атестаційній комісії і вже наявну суперечність між приватним інтересом та роботою в атестаційній комісії, що впливає на об’єктивність або неупередженість ухвалення рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Якщо голова атестаційної комісії атестується або має конфлікт інтересів, чи призначати на його місце іншу особу?

Так. У роботі атестаційної комісії така ситуація часто трапляється. Якщо затвердили склад комісії, вона працює, а потім виявилося, що голова комісії атестується чи має конфлікт інтересів, то потрібно призначити іншу особу, яка виконуватиме обов’язки голови. Це може бути будь-хто, крім секретаря атестаційної комісії.

Які документи на атестацію педагогічних працівників підготувати

Пройти чергову атестацію — це обов’язок педагогічного працівника. Тому на чергову атестацію він не зобов’язаний подавати заяви. Відповідно до пункту 4 розділу ІІІ Положення про атестацію педагогічних працівників фактично заборонено подавати й документи, які зберігаються в особовій справі: про освіту, стаж педагогічної діяльності, підвищення кваліфікації. Атестаційна комісія І рівня має знати свій контингент педагогічних працівників, хто підлягає черговій атестації, тому працює з їхніми особовими справами.

До 10 жовтня атестаційна комісія має скласти й затвердити список педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації. Потрібно оприлюднити список, щоб його бачили педагоги. Якщо трапиться, що когось випадково забули включити в список, педагогічний працівник подає заяву (в довільній формі, зразка такої заяви немає) до атестаційної комісії з проханням включити його до списку. Але якщо працівник не подасть заяви і не буде атестований, за ним збережеться до наступної чергової атестації присвоєна кваліфікаційна категорія / педагогічне звання.

Позачергова атестація — інший випадок, адже педагог просить атестаційну комісію присвоїти йому відповідну кваліфікаційну категорію чи педагогічне звання поза чергою. Тому він подає заяву про проведення позачергової атестації за формою, що наведено в додатку 1 до Положення про атестацію педагогічних працівників. Секретар атестаційної комісії заяву має зареєструвати.

Педагогічний працівник добровільно може подати до атестаційної комісії документи, що, на його думку, свідчать про педагогічну майстерність та/або професійні досягнення. При цьому він має дотримуватися принципу академічної доброчесності, визначеного статтею 42 Закону України «Про освіту», тобто:

  • посилатися на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень, відомостей; 
  • дотримуватися норм законодавства про авторське право і суміжні права;
  • надавати достовірну інформації про методики і результати досліджень, джерела використаної інформації та власну педагогічну (науково-педагогічну, творчу) діяльність.

Атестація педагогів школи: Що? Де? Коли?

Педагогічний працівник може подавати до атестаційної комісії документи в паперовій або електронній формі. Усі подані документи секретар повинен зареєструвати.

Для належного оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника атестаційна комісія може ухвалити рішення про вивчення практичного досвіду його роботи (п. 6 розд. III Положення про атестацію педагогічних працівників). У такому випадку атестаційна комісія має визначити зі складу членів атестаційної комісії тих, які аналізуватимуть практичний досвід роботи педагогічного працівника, а також затвердити графік заходів з його проведення.

Перегляньте вебінар Готуємося до атестації за новим положенням: створення комісій, порядок проведення

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді