Безпечні заклади освіти у період війни

КМУ схвалив Концепцію безпеки закладів освіти у період війни. Які зміни передбачено та чого очікувати – у статті

Розгляд проєкту відбувся 07.04.2023. Забезпечення комфортного та ефективного навчання у період війни вимагає спеціального підходу з посиленням оборонно-захисних чинників у будь-якому навчальному середовищі. Навіть попри щоденні обстріли, діти продовжують брати участь у здобутті комплексної освіти, не залежно від регіону, тому було прийнято рішення про впровадження «Концепції безпечних закладів освіти», яка дасть можливість багатьом дітям продовжувати освітній процес без перепон.

Як завершити навчальний рік: 8 справ

Які причини впровадження Концепції безпечних закладів

Від самого початку вторгнення Російської Федерації в Україну та проведення повномасштабних воєнних дій, багато процесів країни, у тому числі й освітніх, були заморожені на необмежений час, а потім зазнали змін та корекції відповідно до теперішньої ситуації. Для багатьох дітей навчання у закладах освіти змінилося на частково, або повністю онлайн освіту, допоки проблема безпеки не вирішиться.

Зараз заклади освіти не пристосовані для навчання в умовах війни з багатьох причин. У розпорядженні зазначені такі причини впровадження концепції безпечних закладів: низький рівень захисту цивільних будівель, до яких також відносяться й освітні установи, відсутність бомбосховищ та потрібної кількості евакуаційних виходів, низький рівень дотримання вимог законодавства з питань пожежної та техногенної безпеки закладів освіти, мала кількість необхідних комунікаційних споруд на території освітнього закладу та інші.

Затверджена концепція допоможе покращити безпекову ситуацію. Метою таких нововведень є створення рівних, належних та безпечних умов здобуття освіти, організація безпечного освітнього середовища, зокрема в умовах військової агресії Російської Федерації проти України.

Школи – не воєнна база

Попри посилений захист, навчальні заклади все ще відповідають чинному розділу законодавства про цивільні об’єкти. Зазначений проєкт лише вдосконалює захист існуючих цивільних будівель.

Загалом, ця концепція спрямована на посилену охорону закладів освіти. Під цим мається на увазі поліпшення самоврядування та освіченості викладачів, учнів, іншого персоналу закладів освіти щодо протидій небезпеці, побудова захисних споруд та вдосконалення контролю за небезпечними чинниками, швидке реагування на них відповідними службами.

Перевірка відвідувачів навчальних закладів, а також перевірка металодетекторами та наявність камер відеоспостереження практика не нова. До повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну такі способи вже застосовувалися деякими школами як надмірна, на той момент, система захисту. Тепер це стало необхідністю.

Підвищений рівень захисту у навчальних закладах не повинен впливати на ефективність сприймання учнями навчального матеріалу, або ж заважати комфорту освітнього процесу. Ця концепція допоможе уникнути непередбачуваних ситуацій, що у наш час доволі часто відбувається.

Що передбачає Концепція

Також планують облаштувати вже існуючі та побудувати нові заклади освіти з підвищеними охоронними системами. Впровадження за індивідуальними проектними рішеннями з урахуванням вимог законодавства з питань пожежної безпеки, вимог щодо необхідної кількості евакуаційних виходів, наявності водопостачання, водовідведення, вентиляції, обігріву, освітлення, інтернету, засобів надання медичної допомоги, доступності для маломобільних груп населення, зокрема осіб з інвалідністю.

 

Коли чекати змін

Виконавцями заходу визначено МОН, Мінінфраструктури, МВС, ДСНС, обласні, Київські міські державні (військові) адміністрації. Кожен навчальний заклад має індивідуальний план поліпшення охоронної системи та обладнання всіма необхідними критеріями.

Такі зміни будуть здійснені переважно за рахунок державного та місцевих бюджетів на відповідний рік, а практично реалізувати концепцію планують строком з 2023 року по 2025 рік.

Безпечні заклади освіти після війни

Наразі, такі міри захисту більше необхідність, але й після вирішення проблеми з агресією Росії проти України навчальні заклади, як і інші цивільні споруди, підлягатимуть відновленню та відбудові у постраждалих районах та містах. Чи буде задіяна ця концепція для подальшого застосування у всіх навчальних закладах України поки невідомо.

У подальшій перспективі використання концепції безпечних закладів освіти ризик здійснення масштабних та непередбачуваних нападів на заклади освіти суттєво зменшиться. Такий контроль буде корисним і для убезпечення дітей від викрадення, запобігання випадкам пожежі чи інших небезпечних чинників.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді