Чи може директор під час дії воєнного стану звільнити з роботи працівницю, яка має дитину з інвалідністю

1131

Запитання

Якщо я не погоджуюся на звільнення, чи може директор звільнити мене примусово? Працюю на посаді медсестри в закладі дошкільної освіти, маю дитину з інвалідністю. Як захистити свої права?

Відповідь

Реформа харчування: скористайтеся ідеями

З ініціативи директора не допускається звільнення:

  • вагітних жінок;
  • жінок, які мають дітей віком до трьох років (та у разі надання відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку);
  • одиноких матерів за наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю.

Виняток — випадки повної ліквідації установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ст. 184 КЗпП).

Підстави для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця передбачають статті 40 і 41 КЗпП. На звільнення працівників із інших підстав вимоги статті 184 КЗпП не розповсюджуються. Виняток із правила — звільнення у зв’язку із закінченням строку трудового договору, оскільки звільнення на підставі цієї статті допускається з обов’язковим працевлаштуванням. На період працевлаштування за працівниками зберігають середню заробітну плату, але не більше ніж три місяці з дня, коли закінчився строковий трудовий договір. Визначення поняття одинокої матері на законодавчому рівні немає. Однак пункт 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 визначає: Одинока матір — це жінка, яка не перебуває у шлюбі, у свідоцтві про народження дитини якої немає запису про батька дитини або запис про батька зробили в установленому порядку за вказівкою матері; вдова; інша жінка, яка виховує та утримує дитину сама. 

Інспектори Держпраці звернули увагу на те, що дитиною з інвалідністю вважається особа до досягнення нею вісімнадцятирічного віку.


Джерело: Медична сестра дошкільного закладу

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4931