Поновлення права на пенсію за вислугу років: що це значить для освітян?

Чи можна освітянам знову йти на пенсію за вислугу років? Та кому виплатять грошову допомогу у розмірі їх 10 місячних пенсій станом на день її призначення?

Виплата грошової допомоги

Педагогічним працівникам, які працювали на посадах, які дають право на пенсію за вислугу років, та виходять на пенсію за віком, надано право на виплату грошової допомоги у розмірі їх 10 місячних пенсій станом на день її призначення.

Корекційно-розвиткові послуги: чи надавати влітку

До переліку посад педагогічних працівників, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, а отже і право на грошову допомогу, входять не всі посади, а лише деякі.

Пенсійне забезпечення в Україні

Що було

Відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року № 1788-XII, право на пенсію за вислугу років мали працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення за наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років незалежно від віку.

Що змінили

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24 грудня 2015 року № 911-VIII (далі – Закон № 911) та Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року № 213- VIII (далі – Закон № 213) було внесено зміни до Закону України № 1788.

Зміни звужують право на пенсію, адже передбачають не лише набуття спеціального стажу роботи, а й досягнення певного віку.

Також Законом №911 встановлено раніше не передбачений законодавством вік виходу на пенсію – 55 років для працівників освіти.

Крім того, що стосується змін, внесених Законом №213, для працівників освіти підвищено спеціальний стаж, необхідний для виходу на пенсію.

Пенсійне забезпечення: Рішення Конституційного Суду

Відповідно до Закону №1788 пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, які працюють на роботах, що мають безпосередній вплив на здоров’я працівника і виконання яких призводить до втрати професійної працездатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Тому і зміни у цій сфері пенсійного забезпечення мають бути достатньо обгрунтованими та обдуманими, здійснюватись поступово, базуватись на об’єктивних критеріях та захищати права людини, не порушуючи права на соціальний захист.

У рішенні вказано, що втрата професійної працездатності не пов'язана з досягненням працівником певного віку, тому не може бути умовою для призначення пенсії за вислугу років.

Конституційний Суд вважає, що встановлення 55 років для освітян як вікового критерію виходу на пенсію, є посяганням на сутність права на пенсійне забезпечення.

Крім того, підвищення на 5 років віку виходу на пенсію для жінок, а також збільшення на 5 років загального та спеціального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, позбавляють цих осіб права на соцзахист і не відповідають конституційним принципам прав і свобод людини.

Враховуючи, що освітяни входять до категорії громадян, що працюють на роботі, виконання якої призводить до втрати професійної працездатності, до настання віку, що дає право на пенсію за віком. Зміни, внесені Законом № 213 є такими, що позбавляють їх права на соціальний захист.

З огляду на викладене, Конституційний Суд вирішив визнати такі зміни неконституційними і поновив право на пенсію за вислугу років для працівників освіти.

Значення для освітян

Рішення Конституційного Суду є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Однак, необхідно, щоб Верховна Рада внесла відповідні зміни до закону про пенсійне забезпечення.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді