Закон про застосування англійської мови: що зміниться для закладів освіти

500

Запитання

Які зміни будуть в освітніх програмах шкіл та дошкільних закладів у зв'язку з прийнятим Законом «Про застосування англійської мови в Україні»?

Відповідь

Детальний матеріал

Практика управління дошкільним закладом

Переглянути

Президент України підписав Закон України «Про застосування англійської мови в Україні» від 04.06.2024 № 3760-IX, мета якого — сприяти забезпеченню застосування англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування на всій території України у публічних сферах суспільного життя.

Закон визначає, зокрема:

перелік осіб, які зобов’язані володіти англійською мовою (ст. 3);

статус англійської мови у сфері освіти (ст. 8).

Закон передбачає також зміни та доповнення до освітянських законів.

Дошкільна освіта

Заклади дошкільної освіти забезпечуватимуть:

  • застосування англійської мови в освітньому процесі для дітей раннього, молодшого дошкільного та середнього дошкільного віку;
  • обов’язкове вивчення англійської мови дітьми старшого дошкільного віку.

Статтю 10 Закону України «Про дошкільну освіту» викладено в новій редакції:

1. Мовою дошкільної освіти є державна мова.

2. Застосування мови (мов) у дошкільній освіті визначається законами України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», «Про застосування англійської мови в Україні» та «Про освіту».

3. У закладах дошкільної освіти забезпечується обов’язкове вивчення англійської мови дітьми старшого дошкільного віку.

4. Заклади дошкільної освіти забезпечують обов’язкове використання англійської мови в освітньому процесі для дітей раннього, молодшого дошкільного та середнього дошкільного віку.

Загальна середня освіта

Заклади загальної середньої освіти забезпечуватимуть обов’язкове вивчення англійської мови (як першої або другої іноземної мови) відповідно до освітньої програми, за якою заклад освіти провадить освітню діяльність.

Статтю 17 «Оцінювання результатів навчання учнів та їх атестація» Закону України «Про повну загальну середню освіту» доповнено трьома новими абзацами такого змісту:

Кожний учень має пройти державну підсумкову атестацію з англійської мови:

- у закладах освіти, освітня програма яких передбачає вивчення англійської мови як першої іноземної мови, — за кожний рівень загальної середньої освіти;

- у закладах освіти, освітня програма яких передбачає вивчення англійської мови як другої іноземної мови, — за другий і третій рівні загальної середньої освіти.

Держава забезпечить підготовку та підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників, які викладають англійську мову, відповідно до міжнародно визнаних актуальних практик викладання англійської мови як іноземної.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Учнівське самоврядування в закладі освіти

Формувати соціалізовану особистість з демократичними поглядами і вмінням працювати в команді – одна з важливих вимог сучасної освіти, яка найкраще реалізується через педагогіку партнерства, однією із форм якої є учнівське самоврядування.
14319

Бриколаж у роботі педагогів: як застосувати

Бриколаж — інновація в педагогіці, коли вчителі навчають дітей з освітньою метою використовувати будь-які предмети, крім підручників. Як використати у роботі та що для цього необхідно
7900

Індивідуальна програма розвитку учня школи

Якщо у вашому закладі освіти є учні з особливими освітніми потребами, то для них потрібно розробити індивідуальну програму розвитку. Хто розробляє цей документ, на основі якої інформації та які частини він має містити?
99813