Англійська в Україні: на що очікувати

Закон «Про застосування англійської мови в Україні» викликав цілу низку суперечок навколо окремих положень. Що ж насправді передбачає закон та які зміни чекають на українців – від державних службовців до пересічних громадян – читаймо і розбираймося.

Як підготуватися до уроку за допомогою нейромереж

Президент України підписав закон «Про застосування англійської мови в Україні», що закріплює статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування.

Насамперед, відповідний закон:

  • декларує, що держава сприяє громадянам у вивченні англійської мови;
  • визначає коло осіб, які мають володіти англійською мовою (стаття 2);
  • визначає вимоги до рівня володіння англійською мовою;
  • визначає статус англійської мови у сфері освіти (стаття 8) та культури (стаття 9).

Крім того, англійська у сучасному світі – це мова науки, освіти, мова наших стратегічних партнерів. Про це наголосив міністр освіти і науки Оксен Лісовий. 

Статус, мета і сфера дії Закону

За статусом, англійська мова визначається однією із мов міжнародного спілкування в Україні.

Мета Закону – посилити позицію України і всього українського для виходу на глобальний ринок, сприяти використанню англійської мови у публічних сферах суспільного життя, до яких належать:

  • державні служби
  • служби екстренної допомоги населенню
  • обслуговування на кордоні під час його перетину
  • сфери освіти, транспорту, культури, здоров’я, юристпруденції тощо.

При цьому зазначається, що таке запровадження англійської мови ні в якому разі не обмежує функціонування української мови як державної, а також мов національних меншин.

У Законі про використанні англійської мови є чіткий перелік посадових осіб, які зобов’язані володіти англійською.

Англійська у сфері освіти

  1. Передбачено використання англійської мови з раннього дошкільного віку, а згодом вивчення у старшому дошкільному віці. Цю норму мають запровадити до 1 вересня 2026 року.
  2. Незалежно від форми власності вивчення англійської мови є обов’язковим для всіх закладів освіти.
  3. Узаконено положення про обов’язкове проходження державної підсумкової атестації з англійської мови у 4, 9 та випускних класах у освітніх закладах, де англійська вивчається як іноземна мова першого рівня. А в школах, де йде вивчення англійської як другої іноземної мови, знання учнів перевірятимуть після закінчення 9 класу та у межах ЗНО/НМТ.
  4. Забезпечення обов’язкового використання англійської мови в освітньому процесі для дітей раннього, молодшого та середнього дошкільного віку в закладах дошкільної освіти

  5. Забезпечення обов’язкового вивчення англійської мови (як першої або другої іноземної) в закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти відповідно до освітньої програми, за якою заклад освіти провадить освітню діяльність.

Мають з'явитися нові підходи до процесу викладання англійської мови. У МОН зазначили, що вже йде розробка чіткого плану із впровадження англійської мови.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді