Для українців створили посібник про втілення освітніх ініціатив у громадах

Благодійний фонд savED створив посібник, як втілювати освітні ініціативи в громадах

Гайдбук програми UActive про освітні ініціативи

Проєктна діяльність учнів

Гайдбук розроблений у межах навчальної частини програми для підлітків з малих громад UActive. Але охочі освітяни з будь-якого куточка України можуть отримати електронну версію посібника безкоштовно.

Насамперед гайдбук стане корисним для ініціативих учителів та менторів, котрі працюють з підлітками та хочуть навчити їх створювати проєкти й покращувати свої громади. 

В основу гайдбуку вкладена методологія, за якою працює програма UActive від фонду savED: у команду школи збираються активні школярі, які разом вивчають підходи проєктного менеджменту, та розвивають навички лідерства, критичного мислення, креативності, гнучкості. А після освітньої частини — пітчать свої задуми професійному журі та переходять до втілення ініціатив.

До створення посібника долучилися незалежні експертки Дар’я Арцимєєва та Галина Терентьєва. Нині за гайдбуком проходять програму учасники UActive із трьох областей: усього в новому сезоні беруть участь 200 учасників-школярів та 20 освітніх закладів і відповідно громад із Київщини, Чернігівщини та Миколаївщини. 

Таким чином вихід посібника у вільному доступі — це ще й спроба поділитися знаннями й підходами з освітянами з областей, де програма UActive ще не встигла поширитися. Так, активні педагоги можуть озброїтися матеріалами для впровадження освітніх ініціатив та підтримати місцеву молодь — показати шляхи розвитку рідних громад.

Гайдбук програми UActive містить:

  • вступну частину з поясненням цінностей, принципів та формату програми;
  • конкретні приклади проєктів від школярів-випускників програми;
  • 15-тижневий план занять зі школярами;
  • навчальні матеріали з додатками про проєктний менеджмент та навички 21 століття;
  • покрокові поради, інструкції й таблиці, щоб розробити та втілити проєкт від ідеї до пітчингу.

Окрім того, автори створили дві версії гайдбуку: українськомовну та англомовну. Тому навіть вчителі англійської мови за бажання можуть використовувати цей посібник, щоб проводити для учнів інтегровані уроки та позашкільні активності.

Отримати електронну версію гайдбуку можна безкоштовно. Для цього потрібно заповнити анкету за посиланням до 6 жовтня 2024 року включно. Команда програми UActive уже 7 жовтня надішле посібники на електронну пошту всім зареєстрованим охочим.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Учнівське самоврядування в закладі освіти

Формувати соціалізовану особистість з демократичними поглядами і вмінням працювати в команді – одна з важливих вимог сучасної освіти, яка найкраще реалізується через педагогіку партнерства, однією із форм якої є учнівське самоврядування.
14319

Педагогічна рада школи: функції та планування

Засідання педагогічної ради — важлива частина роботи закладу освіти. Її актуальність — у колегіальному прийнятті рішень. Розгляньмо функції педагогічної ради та особливості підготовки до засідань. Скачайте циклограму засідань педради
44363

Синхронне й асинхронне дистанційне навчання

Школи та учні вже пристосувались до нового формату навчання. Досить важко вибрати формат змішаного навчання з правильною комбінацією занять, яка була б комфортною і для закладу, і для учнів. Також потрібно обрати онлайн режим роботи – він може бути синхронним чи асинхронним. Давайте разом розбиратися в чому різниця.
87523

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді