МОН запускає проєкт для створення безбар’єрного освітнього середовища

Освітня безбар’єрність має поширюватися на всі сфери життєдіяльності

Безбар'єрне освітнє середовище для людей з ООП

Команда психолого-педагогічного супроводу дитини з ООП

Українська система освіти потребує сучасних підходів для забезпечення безбар’єрного освітнього середовища.

Саме тому Міністерство освіти і науки запускає флагманський проєкт — «Центри підтримки студентів», який розроблено в рамках Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, що реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Насамперед проєкт має розробити та впровадити нові підходи до забезпечення рівного доступу до освіти для всіх здобувачів, включаючи студентів з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю, впроваджуючи безбар’єрне середовище у закладах вищої освіти.

Також центри підтримки студентів мають забезпечити фізичну, освітню та інформаційну безбар’єрність закладів вищої освіти для всіх учасників освітнього процесу.

Передумовами створення відповідного проєкту стала не тільки відсутність доступної для здобувачів вищої освіти інформації про наявність у закладі комплексної системи підтримки, але й недостатньо адаптовану до сучасних умов матеріально-технічну базу.

Мета проєкту — запровадити всебічну підтримку студентів з особливими освітніми потребами, в тому числі з інвалідністю. Серед основних завдань:

  • Індивідуальний супровід здобувачів освіти — від моменту вступу і протягом усього навчання.
  • Адаптація освітнього процесу — створення індивідуальних навчальних програм та доступних матеріалів.
  • Консультаційний супровід — надання всебічної інформаційної підтримки як студентам, так і їхнім батькам.
  • Фізична та освітня безбар’єрність — забезпечення доступу до всіх просторових і технічних елементів освітнього закладу. 

Зокрема, центри підтримки студентів можуть створюватися на базі університетів і працюватимуть у тісній взаємодії з різними підрозділами закладів. Це дозволить створити умови для ефективної інтеграції студентів з особливими освітніми потребами, в тому числі з інвалідністю в освітній процес, забезпечивши доступ до:

  • адаптованих навчальних матеріалів;
  • психологічної підтримки;
  • консультування з питань працевлаштування та подальшої кар'єри.

Як зауважила заступниця міністра освіти і науки Євгенія Смірнова, інклюзивне навчання — це фундамент для побудови суспільства, де кожна людина, незалежно від її можливостей, має шанс на самореалізацію. Створення безбар'єрного середовища у закладах вищої освіти — це не лише про зручність та доступність, але й про розвиток кадрового потенціалу країни.

Передбачається, що цей проєкт допоможе багатьом молодим людям з ООП не просто здобути освіту, а й стати активними у суспільному житті, розвивати власні стартапи, займатися підприємницькою діяльністю та робити внесок у розвиток країни. Це критично важливо для забезпечення стійкого економічного зростання держави.

Таким чином, «Центри підтримки студентів» є не лише освітньою реформою, а й одним із ключових елементів інтеграції людей з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю, у суспільство та економіку.

Джерело: Фейсбук-сторінка Євгенії Смірнової

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Синхронне й асинхронне дистанційне навчання

Школи та учні вже пристосувались до нового формату навчання. Досить важко вибрати формат змішаного навчання з правильною комбінацією занять, яка була б комфортною і для закладу, і для учнів. Також потрібно обрати онлайн режим роботи – він може бути синхронним чи асинхронним. Давайте разом розбиратися в чому різниця.
86584

Як впровадити інклюзію у закладі освіти

Посібник «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти» для керівників закладів освіти та педагогів опублікували в Державній службі якості освіти. Він має допомогти освітянам у творенні якісного інклюзивного освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами.
4038

Атестація педагогів: що нового

Як цьогоріч провести атестацію педагогів, якими нормативними документами керуватися та що врахувати – поради у статті
167948

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді