12 років навчання — міф чи реальність?

Учні зможуть обирати профіль навчання й інтегровані курси: реформа профільної середньої освіти

Оновлення профільної середньої освіти

Налагоджуємо педагогічне спілкування

Відповідно до змін у реформі профільної середньої освіти учні зможуть обирати профіль навчання й інтегровані курси.

Ідеться про академічні ліцеї (10–12 класи), заклади професійної (професійно-технічної), а також фахової передвищої та спеціалізованої освіти. Навчатися за новим стандартом почнуть з 1 вересня 2027 року (перший потік Нової української школи).

Серед основних змін:

  • Вибір профілю навчання: математичний, STEM (Science, Technology, Engineering, Math), IT, мовно-літературний тощо;
  • Години для вивчення навчальних предметів / інтегрованих курсів за вибором. Їх кількість зростатиме від 10 до 12 року навчання;
  • Кількість годин на обов’язкові навчальні предмети й інтегровані курси буде найбільшою в 10 класі, бо цей рік є адаптаційним. Після нього учні зможуть змінити профіль навчання без будь-яких освітніх втрат;
  • Серед вибіркових курсів та предметів можна буде обирати і профільні, і позапрофільні;
  • Години для предметів за вибором можна буде перерозподілити на обов’язкові предмети за обраним профілем, але не можна буде додати до загальнообов’язкових;
  • Школярів ділитимуть за класами й групами для вивчення окремих предметів, курсів та модулів. Це залежатиме від вибору кожного учня;
  • Окремі варіанти базового навчального плану створять для класів (груп) з навчанням мовою корінного народу або національної меншини.

Як зауважив міністр освіти і науки Оксен Лісовий, у профільних ліцеях повинно навчатися не менше 600 учнів, а в ідеалі їх має бути понад тисяча. При цьому під час розподілення дітей будуть враховувати, чи потрібна ліцею реконструкція або більш новітнє обладнання. Разом з цим, учням, які живуть далеко від школи, буде організоване довезення.

«Підвезення не повинно бути більшим, ніж 30 хвилин. У великій малонаселеній області, є великі виклики, наприклад Сумська, Чернігівська, Одеська області — там дійсно буде мало ліцеїв і нам доведеться робити якісь виключення, але реформа людиноцентрична. І ми дивимося, як зробити так, які виключення застосувати, в яких випадках, як диференційовано підійти до її імплементації, щоб ми не втратили суть», — прокоментував очільник освітнього відомства.

Окрім того, відбулася презентація дослідження «Зміст освіти у старшій профільній школі», яке провів Київський міжнародний інститут соціології. 

За результатами дослідження, серед батьків і учнівства зараз доволі високий рівень підтримки профільного навчання в старших класах. Так, позитивне ставлення до впровадження ініціативи висловила переважна більшість респондентів і респонденток:

  • 85% батьків учнів 10–11-х класів підтримують впровадження профільного навчання;
  • 78% батьків учнів 5–6-х класів уже зараз виступають «за» реформу.

«Чинні» старшокласники також підтримують ідею впровадження профільного навчання — 85% з них висловилися позитивно щодо цієї ініціативи.

За інформацією МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді