В Україні запустили платформу для надолуження освітніх втрат учнів 9–11-х класів

Для учнів 9–11-х класів запустили безплатну навчальну платформу з надолуження освітніх втрат: як скористатися

Платформа для надолуження освітніх втрат учнів 9–11-х класів

Як підготуватися до уроку за допомогою нейромереж

Для учнів і учениць 9–11-х класів створили безплатну Екосистему для надолуження освітніх втрат із 5 шкільних предметів:

  • алгебри;
  • геометрії;
  • історії України;
  • англійської мови;
  • української мови.

Детальніше ознайомитися з платформою та її функціоналом можна за посиланням. Зокрема, у мережі є відеоінструкція для користування Екосистемою. 

Спочатку пандемія Covid–19, а потім повномасштабне вторгнення росії на територію України спричинили в українських школярів і школярок значні освітні втрати. Згідно з результатами дослідження PISA-2022, 15-річні українські підлітки відстають від однолітків у країнах своєї групи з читацької, математичної та природничої компетентностей у середньому на 1,5–2 роки. Зокрема, за даними МОН, наразі близько 1 мільйона українських дітей не мають повноцінного доступу до офлайн-освіти.

Саме тому, Екосистема з надолуження освітніх втрат дає змогу учням і ученицям спочатку пройти тестування на основі штучного інтелекту й визначити свій рівень знань з кожного окремого предмета. Далі алгоритм позначить зеленим, жовтим і червоним кольорами теми, які школяр (-ка) засвоїв (-ла) добре та яких потрібно приділити додаткову увагу.

Після цього учень / учениця може самостійно опрацювати необхідні теми за допомогою інтерактивних кейсових уроків на порталі Екосистеми.

Окрім того, навчання школярів і школярок на платформі відбувається на основі інноваційного формату «перевернутого класу». Його суть полягає в тому, що учні й учениці самостійно опрацьовують матеріал, а вчителі допомагають їм, виконуючи роль ментора, а не транслятора знань (цей принцип навчання зараз широко застосовують у США та країнах ЄС).

Автори проєкту також зазначили, що в Екосистемі надолуження освітніх втрат також використовують інтерактивні кейсові уроки, які значно ефективніші за відеолекції, адже мають певний сюжет і персонажів, а також тестові питання, що вбудовані в урок.

Під час навчання учні й учениці за потреби також можуть поставити свої питання вчителю-ментору. Для цього передбачено спеціальний модуль під назвою «Убер-Школа».

«Упродовж уроку один учитель може одночасно та ефективно взаємодіяти з учнями різних класів, які 80–90% матеріалу опановують самостійно й запитують про допомогу тоді, коли мають конкретне питання. На нього вчитель відповідає індивідуально в процесі заняття. Також завдяки тестуванню на основі штучного інтелекту, який вбудований в Екосистему, учнів і учениць можна об’єднати за рівнем знань, що ще більше підвищує ефективність навчання», — зауважив координатор освітніх проєктів ЮНІСЕФ Анатолій Ігнатович.

Нині Екосистема з надолуження освітніх втрат функціонує в 16 Цифрових освітніх центрах, у 3 областях України:

  • Одеській;
  • Миколаївській;
  • Херсонській.

Пізніше систему можуть розширити й на інші регіони, особливо ті, де очне навчання поки неможливе через безпекові умови.

За інформацією НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14265

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32472

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251401

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді