Особливості організації навчання в закладах освіти на 2025-2026 навчальний рік

МОН затвердило особливості організації навчання у ЗЗСО на 2025-2026 навчальний рік

Особливості навчання в школах на 2025-2026 навчальний рік

Накази з основної діяльності: як скласти

У Міністерстві освіти і науки затвердили наказ № 1112 «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні». Зокрема, наказ №850 було скасовано.

Новий документ визначає умови для повернення якомога більшої кількості учнів до очного навчання за наявності укриттів та вимоги для функціонування дистанційних класів. А також створює можливості для задоволення індивідуальних потреб учнів різних категорій: внутрішньо переміщених внаслідок війни, тих, що перебувають за кордоном, на ТОТ тощо.

Розроблений наказ є частиною політики «Школа офлайн» від МОН і віцепрем’єра-міністра Михайла Федорова. Метою політики є повернення дітей до очного навчання, а також поліпшення якості дистанційної освіти. 

У межах «Школи офлайн» очікується затвердження ще трьох нормативно-правових актів, які є необхідними для реалізації політики. А саме — зміни до положень про індивідуальну форму навчання, про дистанційну освіту та постанови про кадровий резерв для роботи в закладах освіти на деокупованих територіях.

Всі зміни буде впроваджено з 1 вересня 2025 року. Проте якщо області готові до імплементації окремих компонентів з цього навчального року, то можуть їх розпочинати.

Важливо, що для повернення до очної / змішаної освіти потрібно кілька умов:

  • наявність укриття в школі або на відстані не більше ніж 500 метрів від нього;
  • матеріально-технічне забезпечення, достатнє для організації змішаного навчання;
  • для областей: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської (крім тимчасово окупованих територій) — рішення ради оборони області або розпорядження керівника ОВА, рішення педагогічної ради щодо виведення учнів на очне навчання.

Окрім того, дистанційні школи та класи будуть продовжувати працювати. Якщо школа не відповідатиме умовам для функціонування в очному форматі, то може обрати дистанційну форму навчання, відповідно до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти.

Як формуватиметься навчальний план дистанційних класів:

  • для учнів в Україні — за повною освітньою програмою;
  • для учнів за кордоном — навчання за скороченою освітньою програмою: українознавчий компонент і перезарахування оцінок з інших предметів, які вивчались в школі за кордоном.

Якщо учень не вчиться в школі за кордоном, він / вона продовжує навчання в дистанційному класі в Україні за повною програмою, сімейною формою чи екстернатом.

Діти, які були переміщені внаслідок російської агресії, з 1 вересня 2025 року будуть навчатись очно у школах за місцем свого фактичного перебування. 

Але вимушено переміщені діти МОЖУТЬ упродовж 2024/2025 навчального року вчитись у своїх дистанційних класах, навіть якщо за місцем їхнього перебування є місця в школах з очним навчанням.

Щодо учнів, які проживають на тимчасово окупованій території України, то вони зможуть продовжити навчатися в дистанційних класах, якщо це дозволяє безпекова ситуація. Оцінку безпечності ситуації робитимуть учителі та батьки дитини. Також учні на ТОТ можуть перейти на індивідуальну форму навчання (педагогічний патронаж) із застосуванням дистанційних технологій.

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14265

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32472

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251394

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді