Учні та вчителі повинні спілкуватися в школі виключно українською — освітній омбудсмен

«Спілкуватися, а не лише володіти»: учителів і учнів необхідно зобов’язати спілкуватися в школах виключно українською — освітній омбудсмен

Спілкування в школі українською

Фізичне та емоційне напруження: як допомогти дітям

Згідно зі статтею 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», директори та вчителі шкіл мають володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, утім, про обов’язок спілкуватися українською мовою в закладі освіти постійно там не йдеться (що необхідно змінити).

Таку тезу зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

Як він зауважив, згідно зі статтею 6 Закону України про освіту, мовою освітнього процесу є державна мова. Утім, непоодинокими є випадки, коли вчителі й діти під час перерв спілкуються російською. У такому разі виникає питання: чи відбувається в цей час освітній процес? На його думку, так. Тоді з’являється інша проблема, адже якщо перерва для педагога — це робочий час, його необхідно оплачувати.

«Я зараз на простих прикладах показую, наскільки складно все й взаємопов’язано. У законі має бути чітко визначено, що спілкування в закладі освіти має відбуватися виключно державною мовою», — роз’яснив освітній омбудсмен.

За словами посадовця, в українському законодавстві необхідно закласти обов’язок вчителів і учнів весь час спілкуватися в школі державною мовою.

«Це шалено контраверсійне питання. Будуть крики, зойки, що це порушення прав. Але закон є закон, його треба виконувати. Якщо ми хочемо зберегти власну ідентичність, треба думати про те, що вона не завжди народжується лише від вмовлянь», — підкреслив Сергій Горбачов.

Наприклад, мовна політика Франції забороняє навіть вивіски англійською. Адже після Другої світової війни, коли американський експедиційний корпус був у Європі, країни відчули небезпеку для власної ідентичності.

Зокрема він акцентував, що Україна нині програє «війну в TikTok». Адже діти спілкуються тією мовою, яка для них звична. А TikTok-середовище наразі практично повністю російськомовне.

«Буває, я запитую у підлітків на вулиці щось зовсім просте: як кудись пройти, чи коли буде автобус, наприклад. І вони відповідають чудовою, нормальною українською мовою. А між собою спілкуються російською», — додав омбудсмен.

Окрім того, він вважає, що Україні варто було б «вкладати кошти в блокування всього російськомовного контенту в TikTok» (як це робили з російськими сайтами у 2017 році). На думку омбудсмена, спочатку підлітки б намагалися обходити заборону через VPN, але згодом всі ці ресурси втратили б мотивацію розвиватися в Україні.

«Мовне питання зараз — системна проблема, але її можна вирішувати різними способами, зокрема, і на рівні законів. Наприклад, закласти обов’язок спілкуватися державною мовою в школі. Спілкуватися, не лише володіти. Зараз цього немає», — резюмував Сергій Горбачов.

Джерело: Українська правда 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14266

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32474

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251465

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді