В Україні обговорили виклики безбар’єрності в освітньому середовищі

Відбулося засідання ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття

Безбар'єрний простір у закладах освіти

Як організувати співпрацю з батьками дітей з ООП

Нещодавно відбулося засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при Міністерстві закордонних справ України. 

Ініціатором заходу стала перша леді Олена Зеленська, були також присутні представники уряду та міжнародних організацій. Від МОН участь в обговоренні взяла заступниця міністра освіти і науки Євгенія Смірнова.

У процесі засідання учасники обговорили виклики у сфері безбар'єрності, спричинені війною, та перспективи їхнього подолання. Особливу увагу надали питанням створення рівних можливостей в освіті.

«Забезпечення рівних прав та можливостей в освіті для кожного і кожної є одним із головних пріоритетів державної політики в Україні. Нас не зупиняють тривоги, ракетні удари, шахеди в повітряному просторі. Ми маємо забезпечити підтримку та можливості в освіті для всіх», — зауважила представниця МОН Євгенія Смірнова.

Зокрема, заступниця очільника освітнього відомства розповіла про ключові досягнення МОН у сфері інклюзивної освіти:

  • затверджено національну стратегію розвитку інклюзивного навчання до 2029 року;
  • реалізовано 36 заходів із плану створення безбар'єрного простору на цей рік;
  • забезпечено 100% потреби в підручниках шрифту Брайля;
  • закуповуються інклюзивні автобуси;
  • розбудовується мережа інклюзивно-ресурсних центрів.

Також під час засідання були презентовані здобутки ДУ «Школа супергероїв» та проєктів для військових — порталу «Освіта для ветеранів» для навчання та перекваліфікації учасників бойових дій і проєкту «Точка дотику» для психолого-педагогічного супроводу осіб, які втратили зір внаслідок війни.

«У наших планах — створити в Україні таку систему освіти, щоб кожен і кожна, хто прагне здобувати знання і професію, мали безбар'єрний доступ до всіх можливостей», — акцентувала заступниця міністра освіти.

За результатами засідання, Рада сформувала заяву про підтримку Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні до 2030 року. Зі свого боку, МОН продовжуватиме роботу над упровадженням безбар'єрності в освітній сфері, співпрацюючи з міжнародними партнерами та використовуючи найкращий світовий досвід.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А токож, коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74149

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді