Омбудсмен закликав учасників НМТ-2024 дотримуватися правил проведення тестування

Довіра до НМТ та чесний вступ — це спільна відповідальність та доброчесність учасників, організаторів і суспільства

Проведення НМТ-2024

Протокол засідань команди психолого‑педагогічного супроводу

У мережах поширюється інформація про те, що під час НМТ можна користуватися мобільними телефонами без жодних санкцій. А також певні особи під час підготовки учнів спекулюють завданнями, які вони начебто отримали під час проведення НМТ.

Таку інформацію зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

Як зауважив омбудсмен, ці особи дискредитують механізм НМТ, паплюжачи ідеї справедливого вступу, доброчесності, й породжують зневіру у справедливість та демотивують як тих учасників, які ще мають складати тестування, так і тих, хто його вже склав першими.

Зі свого боку головні організатори НМТ — Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) та регіональні центри оцінювання якості освіти (РЦОЯО) — докладають багато зусиль і роблять все можливе, щоб забезпечити процес тестування організаційно, технологічно, безпеково та мінімізувати ризики недоброчесності. Забезпечивши тим самим чесний та прозорий вступ до закладів фахової передвищої, вищої освіти.

Національний мультипредметний тест був створений на заміну ЗНО під час складних безпекових умов. Формат НМТ наближений до ЗНО, але не замінює його. Наразі національний мультипредметний тест — це найоптимальніший варіант, як забезпечити рівний вступ та права абітурієнтів, які перебувають в Україні чи за кордоном, здобувати фахову передвищу чи вищу освіту за омріяною спеціальністю в омріяному закладі завдяки багаторічній праці та здобутим знанням.

Щороку процедура НМТ вдосконалюється. Цього року під час НМТ вступники складають чотири предмети замість трьох. Це три обов’язкових — українська мова, математика, історія України та четвертий предмет на вибір абітурієнта. Таке нововведення посилює конкурсний відбір.

Важливо, що всі завдання НМТ відповідають чинним програмам ЗНО, але звертаємо увагу, що завдання сесій різні. Тобто фотографувати та поширювати завдання однієї з сесій не лише недоброчесно, але й не має сенсу, бо для іншої сесії будуть інші завдання.

Ще серед важливих правил проведення НМТ-2024:

  • До тестування учасники мають вимкнути мобільні телефони та залишити їх в спеціально відведеному місці в аудиторії тимчасового екзаменаційного центру (ТЕЦ). 
  • Протягом часу, відведеного на проведення НМТ, учасникам заборонено мати при собі пристрої зчитування, обробки, відтворення інформації (смарт-годинники, калькулятори, флешки, навушники тощо), а також рукописні та друковані матеріали, що не передбачені порядком проведення НМТ. Такі пристрої та абсолютно всі друковані матеріали абітурієнт має залишити в спеціально відведеному місці в аудиторії тимчасового екзаменаційного центру.
  • За потреби учасники можуть скористатися аркушем-чернеткою, свою чернетку мати забороняється. Папір для чернеток видають у ТЕЦ. 
  • Для посилення контролю доброчесності цьогоріч була введена практика встановлення відеокамер в аудиторіях тимчасових екзаменаційних центрів. Тому у багатьох аудиторіях ТЕЦ під час НМТ здійснюється відеоспостереження. Якщо абітурієнт чи інструктор зафіксує порушення правил, під час апеляції відеозапис буде використовуватися як доказ.

Окрім того, Сергій Горбачов наголосив на тому, що інструктори повинні контролювати дотримання усіх правил. Також він закликав учасників відповідально ставитися до свого майбутнього. Адже в разі списування результати будуть анульовані, й абітурієнт не зможе скласти тестування в жодній з інших сесій 2024 року. 

Джерело: Офіс освітнього омбудсмена 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді