Як громади можуть залучити додаткове фінансування для облаштування укриттів у закладах освіти?

Масштабуємо будівництво укриттів у закладах освіти: як громадам залучити додаткове фінансування

Кошти для укриттів у закладах освіти

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

Однією з ключових умов для отримання фінансування на будівництво та ремонт укриття стало наявність проєктно-кошторисної документації (ПКД). Всі громади, які претендували на цьогорічну субвенцію, зобов'язані були внести проєктну документацію в систему DREAM, щоб мати можливість взяти участь у конкурсі.

Громади, які не отримають кошти на облаштування захисних споруд у школах, зможуть залучити їх від міжнародних партнерів або донорів, подавши проєкт на платформу DREAM. Проте важливо мати проєктно-кошторисну документацію на укриття.

У квітні Міністерство освіти спільно з партнерами презентувало проєкти повторного використання, спрямовані на спрощення розроблення ПКД. Ці проєкти можна адаптувати під особливості кожного закладу освіти, що дозволить здешевити розроблення проєктно-кошторисної документації та економити час

Всі проєкти у вільному доступі на платформі «Моя Фортеця», яка є головним помічником для створення безпечних освітніх просторів. Необхідно обрати пункт «Хочу укриття», після чого перейти у розділ «Садочки» або «Школи». Оприлюднені проєкти пройшли експертизу, мають фіксовану вартість і готові до використання.

Завдяки підтримці Представництва Дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine та Buffett Foundation, тепер доступні 8 готових проєктів, а також 7 проєктів двоповерхових укриттів у школах та дитячих садочках. Розроблена документація враховує потреби дітей і відповідає новим державним будівельним нормам.

Громади, обравши той проєкт, який їм підходить, зможуть скоротити час на розроблення ПКД до 1-1,5 місяця й витрачати кошти лише на геологічні роботи з привʼязкою до конкретної місцевості. У масштабах країни йдеться про 2 млрд грн економії та стандартизацію підходів для будівництва укриттів у всій Україні.

Після адаптації проєктів до потреб закладу освіти громади можуть подаватися на платформу DREAM для залучення коштів від міжнародних партнерів чи приватних інвесторів. Тому важливо вже зараз вносити проєкти з ремонту або будівництва захисних споруд у систему, навіть якщо ви не отримали цьогорічну державну субвенцію.

Саме тому команди Міністерства освіти і науки та DREAM продовжують навчати й надавати консультації та підтримку регіонам на всіх етапах щодо подання заявки. Зокрема, за кожною областю закріплено менеджера, який працює з громадами й обласними адміністраціями впродовж усього періоду подання заявок.

Базові інструкції щодо реєстрації та подання заявки на платформу можна переглянути за посиланням. Якщо є запитання, то потрібно перейти в телеграм-чат «Моя Фортеця».

За інформацією МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді