Освітній омбудсмен пояснив чи можна залучати школярів до релігійних закладів

Освітній омбудсмен роз’яснив щодо залучення школярів до релігійних заходів

Релігійні заходи під час навчання

Як впоратися з емоційними складнощами: поради

Церква та релігійні організації мають бути відокремленими від навчальних закладів та не втручатися в освітній процес. Це передбачають Конституція України та освітнє законодавство.

Таку інформацію зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Проте додав, що духовно-моральне виховання є важливим для формування світогляду дитини.

За словами посадовця, виховання у дитини поваги до різних релігійних груп і релігійних поглядів має відбуватися правильно. Зокрема, включати дотримання законодавчих вимог та освітніх стандартів.

«У закладах освіти духовно-моральне виховання здійснюється, зокрема через курси духовно-морального спрямування, які мають бути винятково добровільними для дитини. Чинні рекомендації Міністерства освіти і науки України наголошують, що курси духовно-морального спрямування не передбачають катехизацію», — зауважив освітній омбудсмен.

Окрім того, відповідні курси не є вченням віри, не включають релігійних обрядів та не повинні залучати до певної конфесії. Однак, відповідно до даних моніторингу ЗМІ, нерідко такі курси починають вивчати у школах без згоди батьків. А викладають їх священники певних конфесій, хоча повинні це робити підготовлені педагоги.

Як акцентував Сергій Горбачов, іноді відбуваються й інші втручання церкви та релігійних організацій у життя і діяльність закладу освіти.

Саме тому його служба підготувала відповідне юридичне роз'яснення. У ньому можна зайти відповіді на наступні питання та теми:

  • відокремленість закладів освіти від церкви;
  • право приватних закладів освіти визначати релігійну спрямованість;
  • заборона залучення учнів та вчителів до релігійних заходів;
  • обов'язок виховання взаєморозуміння до різних релігійних груп та релігійних поглядів;
  • організація курсів духовно-морального спрямування:
  • вимоги до програми курсу за вибором;
  • права учнів та батьків у виборі курсів;
  • куди звертатися, якщо релігійні організації втручаються в освітній процес;
  • тощо.

За інформацією Сергія Горбачова

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4925

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10333

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді