Єврокомісія спрямує 15 млн євро на побудову шкільних укриттів

Понад 15 мільйонів євро спрямують на побудову шкільних укриттів

Побудова шкільних укриттів

Контроль за системою НАССР: чотири кроки

25 січня 2024 року до Міністерства освіти і науки України прибули представники Європейського Союзу, щоб домовитися про подальшу підтримку України в розбудові укриттів для закладів освіти.

Європейська комісія вирішила спрямувати 15 мільйонів євро на будівництво укриттів поблизу шкіл в Україні, а Литва виділить на програму пів мільйона євро. Відповідну угоду підписали між Представництвом ЄК в Україні та литовським Центральним агентством управління проєктами (CPVA), яке реалізовуватиме проєкт. 

Зокрема МОН спільно з партнерами та місцевими ОВА буде допомагати визначити пріоритетні заклади, для яких будуватимуть укриття.

Передбачається, що нові укриття розташують підземно, поруч із школами, а також обладнають радіаційним захистом. У них можна буде розмістити до тисячі осіб та їх розміри сягатимуть приблизно 2 тисяч квадратних метрів. Також укриття матимуть подвійне призначення: не лише захист від небезпеки, а й також виконуватимуть функцію просторів, у яких діти зможуть продовжувати заняття під час тривог та проводити позакласні заходи.

У межах програми укриття будуватимуть у тих регіонах України, де безпекова ситуація найскладніша — на Чернігівщині, Сумщині, Миколаївщині, Запоріжжі, Харківщині та Одещині. Щонайменше 5 укриттів планують побудувати в цих прифронтових областях.

Окрім того, Міністерство освіти і науки разом з литовським агентством CPVA відібрало вцілілі українські школи, у яких навчається найбільша кількість учнів. У цих закладах немає мінімальних укриттів у підвалах чи станцій метро поблизу, а навчання проводиться лише дистанційно. Завдяки новим укриттям приблизно 5 тисяч учнів таких шкіл найближчим часом зможуть повернутися до офлайн-навчання.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5015

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді