Результати впровадження реформи шкільного харчування на Чернігівщині

У Чернігівській області відбувся регіональний форум реформи шкільного харчування

Реформа шкільного харчування

Підтримка особистісного здоров'я: акценти

16 січня Чернігівська обласна державна адміністрація презентувала напрацювання в межах реформи шкільного харчування та продемонструвала успішні кейси впровадження змін, обговорили подальші кроки та плани.

У 2024 році ще сім областей мають провести аналогічні зустрічі зі своїми громадами до кінця лютого. 

Учасники форуму розповідали про інновації в системі харчування в закладах освіти, про зміни в законодавстві, які допоможуть органам місцевого самоврядування та адміністраціям закладів освіти покращувати харчування в школах та садочках, проаналізували ситуацію з вартістю харчування в регіоні та окреслили основні напрями роботи на цей рік.

Менеджери Проєктного офісу реформи поділилися завданнями які стоять перед громадами в межах кожної з чотирьох цілей, визначених у Стратегії реформи. На базі цього документа кожна з областей вже найближчим часом має розробити та затвердити регіональну програму модернізації системи харчування в закладах освіти на місцях.

Як зауважила генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік, підвищення кваліфікації кухарів, які готують для дітей у школах та садочках, є важним показником успішного впровадження змін. Тож у процесі роботи над покращенням системи харчування дуже важливо приділяти достатньо уваги саме цьому напряму.

Саме тому в освітньому відомстві експерти розробляють новий професійний стандарт підготовки кухаря закладу освіти та докладають зусиль до системного навчання агентів змін.

Щодо ситуації безпосередньо в Чернігівській області, то про це доповідав Начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації Юрій Музика. 

Згідно з даними Управління в області налічується близько 400 шкіл, але через близькість до кордону з росією та безпекову ситуацію тільки у 160 закладах діти навчаються очно. Усі школи в 40-кілометровій зоні біля кордону працюють у дистанційному форматі. Проте, в області навчається близько 90 тисяч учнів, які потребують підтримки та турботи. І забезпечення доступу до здорового харчування для дітей в таких умовах є одним із пріоритетних напрямів роботи місцевої влади — так само як і створення відповідних умов для навчання та харчування в закладах освіти. 

«Станом на початок січня 2024 року вже розроблено 11 проєктів відновлення та модернізації харчоблоків з використанням новітніх підходів загальною вартістю 63,4 млн грн.  Їх планується включити до переліку об’єктів, який буде подано на розгляд щодо отримання субвенції з державного бюджету», — наголосив Юрій Музика.

Упродовж 2023 року на Чернігівщині вдалося відновити або модернізувати 51 харчоблок у закладах освіти. Наразі область працює над розробленням регіональної програми впровадження реформи шкільного харчування.

За інформацією МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4947

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10377

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді