Як впоратися з емоційними складнощами: поради
20 грудня міністр освіти і науки Оксен Лісовий зустрівся з головою правління Громадської організації «Культ Фуд» (CultFood) шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. Вони підписали меморандум про співпрацю.
Метою цієї співпраці є об’єднання зусиль у реалізації реформи шкільного харчування, яка розпочалась у 2020 році. Сторони мають сприяти розвитку та промоції здорового харчування, підвищенні обізнаності батьків, учнів та вчителів про важливість здорового харчування для дітей, заохочуванні батьків і учнів до вибору здорового харчування в шкільних їдальнях та за межами шкіл.
«Реформа шкільного харчування — складна і комплексна. Щоб діти в кожному закладі освіти мали здоровий і поживний обід, зміни мають бути системними та узгодженими. Ідеться і про поліпшення шкільного меню, і про навчання персоналу, і про посилення спроможності громад, і про модернізацію харчоблоків. Це можливо реалізувати лише за підтримки партнерів.
Євген Клопотенко — один із тих, хто став частиною реформи з її перших днів і робить величезний внесок у здоров’я українських дітей. Меморандум із громадською організацією пана Євгена — потужне підсилення нашої співпраці задля здорового майбутнього України», — зауважив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.
Практичні рекомендації та картки контролю, щодопоможуть перевірити, як вихователі організовують роботу зформування в дітей культурно-гігієнічних навичок.
МОН спільно з ГО «Культ Фуд» протягом наступних п’яти років повинні працювати для того, щоб:
- поширювати інформацію про здорове шкільне харчування та формувати культуру харчування в суспільстві;
- інформаційно підтримувати реформування в галузі шкільного харчування;
- сприяти створенню та розвитку кулінарних хабів на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти;
- сприяти розробленню та впровадженню застосунку «Генератор здорового меню» в закладах дошкільної і загальної середньої освіти;
- висвітлювати діяльність із популяризації здорового харчування в закладах освіти;
- сприяти підвищенню обізнаності батьків, учнів та вчителів про важливість здорового харчування для дітей;
- здійснювати заходи, спрямовані на заохочення батьків та учнів до вибору здорового харчування в шкільних їдальнях та за межами шкіл.
«Наша мета — щоб учні їли у школах, бо смачно, а не тому, що треба, щоб українці були здоровішими, знизився відсоток ожирінь, а люди точно знали, що харчуватися здорово — це смачно й зовсім не дорого», — акцентував Євген Клопотенко.
Відповідне партнерство надасть змогу створити сприятливе середовище для змін у харчуванні не лише школярів, але й молоді та дорослих. Меморандум є важливим кроком у трансформації харчових звичок українців, бо спрямований на те, щоби змалку прищеплювати принципи здорового способу життя.
Джерело: МОН