Впровадження Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору

Питання безбар’єрного простору стало ще більш гострим під час воєнного стану

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

11 грудня відбулося підсумкове в 2023 році засідання Ради безбар’єрності за участю першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. 

Як зауважила перша леді України, на другому році повномасштабної війни українці відчувають ще більший запит на безбар’єрні рішення. Від цього сьогодні залежить не лише якість життя, а й безпека громад.

За її ініціативи буде впроваджено Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору до 2030 року. Стратегія спрямована на формування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної й освітньої безбар’єрності для всіх груп населення.

«Можна сказати — «війна, що ви хочете. Бар’єрів стало більше — і фізичних, і з пересуванням та доступністю, і економічних — безробіття,  і соціальних — велике навантаження на всіх взагалі». Але це не аргумент. Бо кожне життя цінне. І його якість має значення. Ми не обираємо часи, в які нам жити, але ми можемо боротися», — зазначила Олена Зеленська.

«Безбар’єрність сьогодні — це нагальна необхідність для мільйонів українців. Для людей різних вікових груп, професій, соціального походження. Особливо акцентуємо увагу на потребах наших захисників. Наш обов’язок — усунути для них усі перешкоди, які стримують адаптацію, реабілітацію та самореалізацію. Також посилюємо взаємодію з органами місцевого самоврядування. Адже саме від них залежить кінцевий результат», — наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Під час засідання міністерства отримали поради щодо розробки методичних рекомендацій для запровадження безбар’єрності послуг (освітніх, медичних, соціальних, правових, банківських, транспортних, безпекових, цивільного захисту, працевлаштування).

Зокрема, МОН, Мінмолодьспорту, Мінветеранів повинні спільно опрацювати питання впровадження ефективної системи підготовки фахівців у сфері фізичної культури та спорту, які будуть залучені до фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни з інвалідністю або з обмеженнями повсякденного функціонування.

Окрім того, міністр освіти і науки Оксен Лісовий розповів про виклики, з якими стикається українська освіта, та розповів про проєкти, які реалізує МОН, щоб забезпечити безбар’єрні умови для розвитку і навчання.

«Цьогоріч МОН розробило проєкт Національної стратегії розвитку інклюзивного навчання до 2030 року. Ця Стратегія — дорожня карта для створення рівних умов доступу у сфері освіти для кожного. Проєкт документа уже пройшов обговорення та погодження. У кінці місяця його має підписати уряд», — акцентував очільник МОН. 

За інформацією МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4955

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10407

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді