Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні траєкторії у вишах

Індивідуальна освітня траєкторія студента передбачатиме вибір програм, форм і строків навчання

Навчальний процес у закладах вищої освіти

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті.

У змісті законопроєкту зазначено, що завдяки індивідуальній освітній траєкторії студент зможе обирати освітні програми, види, форми та строки здобуття ним освіти, а також освітніх компонентів.

Заклади вищої освіти розроблятимуть на основі навчального плану індивідуальні навчальні плани для студентів на кожний рік навчання.

Щодо студентів-контрактників, то відповідний навчальний план зможе передбачати річне навчальне навантаження в обсязі від 30 до 80 кредитів ЄКТС.

Таким чином студенти матимуть змогу здобувати вищу освіту як швидше (за 3 роки), так і довше (до 8 років).

Окрім того, студенти зможуть визначатись з конкретною спеціальністю не під час вступу, а пізніше, після 1–2 курсу.

Заплановано, що прийом на навчання на бюджет на міждисциплінарні освітні програми буде здійснюватися на широку спеціальність.

Наступне переведення студентів на конкретну освітню програму відбуватиметься за заявою студента в разі успішного виконання вимог навчального закладу.

Під час переведення на освітню програму зі спеціальності без зміни галузі знань за студентом буде збережено місце на бюджеті.

За матеріалами Освіта.юа

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А токож, коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді