В Україні розпочалося дослідження щодо проблеми ожиріння у дітей

Дослідження допоможе отримати дані про харчування та активність дітей у школі та вдома

Проблема ожиріння у дітей

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

У листопаді стартувало перше в Україні дослідження щодо дитячого ожиріння.

Таку інформацію зазначили в Центрі громадського здоров’я МОЗ.

Дослідження проходить у межах Європейської ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я з епіднагляду за ожирінням у дітей (COSI).

Під час дослідження проведуть опитування, зважування та вимірювання зросту серед учнів 1-2 класів, щоб визначити індекс маси тіла, а також опитають їхніх батьків та представників навчальних закладів.

Згідно з метою, результати дослідження допоможуть отримати дані про режим харчування та фізичну активність дітей у школі та вдома, про вплив повномасштабної військової агресії рф на зміни у харчових звичках та фізичну активність дітей.

В Україні щорічно фіксують 18–20 тисяч нових випадків ожиріння серед дітей та підлітків. А дитяче ожиріння тісно пов'язане з факторами ризику неінфекційних захворювань, зокрема й у більш старшому віці: серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, проблем з опорно-руховим апаратом та психічних розладів.

Зокрема, ожиріння у дітей пов’язане з невисоким рівнем успішності в школі та заниженою самооцінкою.

Як повідомляють у Центрі громадського здоров’я, понад 60% дітей, які мають зайву вагу до початку статевого дозрівання, матимуть зайву вагу й у ранньому дорослому віці, тобто раніше середнього віку, коли зазвичай проявляються неінфекційні захворювання. Це значно збільшує навантаження на систему охорони здоров’я. А сучасний підхід передбачає не лише забезпечити належне лікування, але й контролювати та проводити профілактику проблему,  щоби стримати та попередити потенційну епідемію.

Джерело: Центр громадського здоров'я МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4941

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10369

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді