Освітній омбудсмен про те, чи можуть педагоги працювати дистанційно з будь-якої країни

З 14 березня деякі заклади освіти відновлюють в умовах воєнного стану навчання після двотижневих канікул, зокрема у дистанційному форматі. Чи мають право педагоги працювати дистанційно, якщо через воєнні дії виїхали за межі України? Освітній омбудсмен роз’яснив

Освітній омбудсмен про те, чи можуть педагоги працювати дистанційно з будь-якої країни

Дії роботодавця під час воєнного стану

Не позбавляйте педагогів права на працю й не видавайте наказ про заборону дистанційної роботи для працівників, які наразі перебувають за межами України. Це не законно/

Дистанційна робота — це форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (ст. 60-2 КЗпП).

Чинне законодавство не встановлює жодних територіальних обмежень щодо робочого місця працівника в умовах дистанційної роботи.

Якщо в закладі освіти запровадили дистанційну роботу, працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на своєму робочому місці.

Отже, педагогічні працівники з використанням дистанційних технологій можуть виконувати педагогічну діяльність, перебуваючи за межами України.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді