Посібник з психологічними іграми для дорослих і дітей

Добірка психологічних ігор для дорослих і дітей: як допомогти собі та оточуючим

Психологічні ігри для дітей і дорослих

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

В Україні створили спеціальний посібник «Дорослі в ресурсі: як допомагати собі та дітям», який містить дієві методи та способи самопідтримки й підтримки дітей в емоційному і загальному психологічному плані.

Таку інформацію зазначили автори проєкту — спільнота відповідального вчительства EdCamp Ukraine.

Детальніше ознайомитися зі змістом посібника можна в прикріпленому документі.

Посібник створювали психологи, педагоги та освітні консультанти. У ньому користувачі знайдуть способи упорядкування емоцій та посилення стресостійкості.

Окрім того, в пораднику висвітлено подібні аспекти щодо того як:

  • уберегти дитячу психіку від травматичних подій;
  • уберегтися від інформаційної перенасиченості;
  • розмовляти з дитиною про війну;
  • адаптуватися до нових умов у «новій реальності»;
  • навчитися співпереживати собі;
  • втриматися в зоні «все гаразд» тощо. 
Як впоратися з емоційними складнощами: поради

Зокрема, в посібнику є практична частина з набором вправ та ігор, які можна виконувати як самостійно, так і у взаємодії з дітьми різних вікових категорій.

  • «Монолог камінчика», наприклад, допоможе розширити словниковий запас дітей, розвинути навички логічного та творчого мислення, пам’яті, уяви та фантазії. Для гри вам знадобляться камінці (у розрахунку один на кожного й кожну), фломастери чи маркери. Кожному учаснику треба роздивитися свій камінець і намалювати йому очі, рот і ніс. Далі гравцям необхідно вигадати монолог для камінця й розповісти іншим його історію. Якщо дітям складно, дорослі можуть підготувати заготовлений варіант-зразок такого монологу.
  • Під час вправи «Ресурсний светр» дорослі зможуть усвідомити взаємозалежності та розвинути вміння дивитися на події з позиції широкої перспективи. Для цього необхідно пригадати свій найулюбленіший светр, а потім схематично намалювати його в центрі аркуша паперу. Подумайте, які ресурси потрібні були для того, щоб цей светр опинився у вас. Ліворуч напишіть усі ресурси, крім людських, які були необхідні для цього, а праворуч, які люди були задіяні в тому. Далі слід спробувати пов’язати ресурси з діяльністю людей.
  • Граючи в «Продовж історію», діти розвиватимуть критичне мислення, комунікативні навички, уяву, фантазію, а також вміння працювати в команді. Гра передбачає завчасне приготування кількох вступних частин майбутніх історій. Учасники мають після прослуховування початку розповіді продовжити її за власним бажанням і сюжетом, залучаючи всю свою увагу та фантазію.

Джерело EdCamp Ukraine

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді