Виклики та їх вирішення під час реформи шкільного харчування

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Чинники, що вплинули на ефективність системи шкільного харчування та шляхи розв’язання проблеми

Впровадження реформи шкільного харчування

Нові вимоги до медоглядів працівників ЗДО

Реформа шкільного харчування є викликом не тільки для України. Багато країн у світі працюють над пошуком механізму забезпечення учнів навчальних закладів якісним харчуванням. Важливо, що після пандемії питання ефективності системи шкільного харчування знову вийшло на перший план.

Унаслідок пандемії COVID-19 багато навчальних закладів були вимушені закритися або перейти в дистанційний формат. Водночас близько 370 мільйонів школярів у всьому світі втратили доступ до щоденного обіду. Подекуди це перетворилося на серйозний соціальний виклик, оскільки для деяких дітей це був єдиний денний прийом їжі, на який вони могли розраховувати.

Для вирішення цього питання було створено Коаліцію шкільного харчування, щоб поєднати зусилля урядів, міжнародних та локальних неурядових організацій, дослідницьких установ і профільних структур та сприяти відновленню системи шкільного харчування в країнах-учасницях Коаліції.

Щоб досягти поставленої мети в розвитку шкільного харчування:

  • До кінця 2023 року планується відновити те, що було напрацьовано до пандемії, та надати підтримку всім країнам у відновленні ефективних програм шкільного харчування.
  • До 2030 року доступ до якісного харчування має бути забезпечений найвразливішим категоріям дітей у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, які не мали доступу до програм шкільного харчування до початку пандемії.
  • До 2030 року планується покращити якість та ефективність наявних програм шкільного харчування в усіх країнах. Також планується реалізація програм та заходів, пов’язаних з підвищенням рівня поінформованості суспільства щодо здорового харчування та його важливості для системи охорони здоров’я.

В Україні впровадження реформи шкільного харчування розпочалося в 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. 

За період з 2020 по 2023 роки було ініційовано та затверджено низку важливих законодавчих змін. Зокрема, внесено зміни до Порядку організації харчування в закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, який був затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 305 від 24 березня 2021 року, також затверджено нові нормативи та регламенти, зокрема Санітарний регламент для закладів освіти.

Окрім того, у цей період були розроблені три технологічні моделі організації харчування в навчальних закладах, які мають допомогти забезпечити рівний доступ до якісної їжі для всіх дітей. Розпочато роботу зі створення кулінарних хабів на базі закладів професійно-технічної освіти, де кухарі-тренери проходитимуть навчання та згодом передаватимуть навички колегам у регіонах.

Зауважимо, що навіть в умовах війни реформа шкільного харчування отримала свою стратегію розвитку до 2027 року, яку наразі погоджує Кабмін. Головною метою реформи в Україні є забезпечення рівного доступу до якісного та поживного харчування учнів у всіх закладах освіти незалежно від їхнього місця проживання.

Джерело МОН

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Реформа профільної середньої освіти: як це відбувається

Нові умови і обставини диктують новий підхід до розвитку економіки, яка, у свою чергу, мотивує до пошуку інших форм і методів управління у галузях, на яких вона базується. Зокрема, це стосується і освіти. З цією метою в Україні розпочалася реформа профільної освіти, яка відбувається у кілька етапів. Що вона передбачає і до яких змін ми маємо бути готові – далі у статті
1115

Профільна середня освіта: державний стандарт

КМУ затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти 25 липня 2024 року. Що закладено в документі, як реалізовуватимуть концепцію профільної середньої освіти — у статті.
1821

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді