Виклики та їх вирішення під час реформи шкільного харчування

Чинники, що вплинули на ефективність системи шкільного харчування та шляхи розв’язання проблеми

Впровадження реформи шкільного харчування

Автономізація фінансів ЗДО: розв’язуємо робочі ситуації

Реформа шкільного харчування є викликом не тільки для України. Багато країн у світі працюють над пошуком механізму забезпечення учнів навчальних закладів якісним харчуванням. Важливо, що після пандемії питання ефективності системи шкільного харчування знову вийшло на перший план.

Унаслідок пандемії COVID-19 багато навчальних закладів були вимушені закритися або перейти в дистанційний формат. Водночас близько 370 мільйонів школярів у всьому світі втратили доступ до щоденного обіду. Подекуди це перетворилося на серйозний соціальний виклик, оскільки для деяких дітей це був єдиний денний прийом їжі, на який вони могли розраховувати.

Для вирішення цього питання було створено Коаліцію шкільного харчування, щоб поєднати зусилля урядів, міжнародних та локальних неурядових організацій, дослідницьких установ і профільних структур та сприяти відновленню системи шкільного харчування в країнах-учасницях Коаліції.

Щоб досягти поставленої мети в розвитку шкільного харчування:

  • До кінця 2023 року планується відновити те, що було напрацьовано до пандемії, та надати підтримку всім країнам у відновленні ефективних програм шкільного харчування.
  • До 2030 року доступ до якісного харчування має бути забезпечений найвразливішим категоріям дітей у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, які не мали доступу до програм шкільного харчування до початку пандемії.
  • До 2030 року планується покращити якість та ефективність наявних програм шкільного харчування в усіх країнах. Також планується реалізація програм та заходів, пов’язаних з підвищенням рівня поінформованості суспільства щодо здорового харчування та його важливості для системи охорони здоров’я.

В Україні впровадження реформи шкільного харчування розпочалося в 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. 

За період з 2020 по 2023 роки було ініційовано та затверджено низку важливих законодавчих змін. Зокрема, внесено зміни до Порядку організації харчування в закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, який був затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 305 від 24 березня 2021 року, також затверджено нові нормативи та регламенти, зокрема Санітарний регламент для закладів освіти.

Окрім того, у цей період були розроблені три технологічні моделі організації харчування в навчальних закладах, які мають допомогти забезпечити рівний доступ до якісної їжі для всіх дітей. Розпочато роботу зі створення кулінарних хабів на базі закладів професійно-технічної освіти, де кухарі-тренери проходитимуть навчання та згодом передаватимуть навички колегам у регіонах.

Зауважимо, що навіть в умовах війни реформа шкільного харчування отримала свою стратегію розвитку до 2027 року, яку наразі погоджує Кабмін. Головною метою реформи в Україні є забезпечення рівного доступу до якісного та поживного харчування учнів у всіх закладах освіти незалежно від їхнього місця проживання.

Джерело МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4952

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10392

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді