У ВР зареєстровано проєкт щодо пришвидшення реорганізації та ліквідації сільських шкіл

Про що йдеться в законопроєкті про пришвидшення реорганізації та ліквідації сільських шкіл

Реорганізація сільських шкіл

Як поінформувати працівника про умови трудового договору

Деякі народні депутати пропонують скоротити термін оприлюднення рішення про реорганізацію або ліквідацію сільських шкіл з 1 року до 3 місяців.

Таку інформацію зазначено в проєкті закону щодо спрощення умов трансформації освітньої мережі, який оприлюднили на порталі Верховної Ради.

Детальніше ознайомитися з наведеною порівняльною таблицею діючого закону та пропонованих змін можна в прикріпленому документі. 

Також автори законопроєкту народні депутати Лариса Білозір, Микола Кучер і Георгій Мазурашу, пропонують внести зміни до статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

У документі зазначається, що відповідне рішення дозволить пришвидшити ліквідацію, реорганізацію або зміну типу закладу освіти в сільській місцевості.

За словами народних депутатів, чинна норма про мінімальний термін оприлюднення в 1 рік значно сповільнює трансформацію освітньої мережі, яка необхідна для ефективного використання органами місцевого самоврядування коштів освітньої субвенції.

«Разом із тим, можливість будь-яких змін в освітній мережі існує лише протягом нетривалого часу літніх канікул. … Зазначена норма унеможливлює трансформацію мережі до початку нового навчального року для тих громад, які не оприлюднили свої проєкти рішень у серпні 2023 року, та спричинить дефіцит освітньої субвенції й значні втрати місцевих бюджетів», — акцентують автори проєкту в пояснювальній записці.

Передбачається, що зміни допоможуть громадам уникнути дефіциту освітньої субвенції у наступному 2024-2025 навчальному році, а також здійснити трансформацію освітньої мережі відповідно до законодавства.

Зауважимо, що реорганізація, зміна типу чи ліквідація закладу загальної середньої освіти в сільській місцевості можлива лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника закладу освіти. 

Цей законопроєкт уже направлено на розгляд Комітету ВР з питань освіти науки та інновацій, після чого за його ухвалення мають проголосувати на засіданні парламенту.

За матеріалами ВР

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді