Щодо системи профільної школи

Теми:
Ексміністерка вважає, що Україна має перейти на трирічну старшу профільну школу за прикладом Європи

Профільна освіта в УкраїніНовий професійний стандарт: ВИМОГИ

Колишня міністерка Лілія Гриневич наголосила під час свого виступу для ЗМІ, що в Україні варто продумати перехід на трирічну старшу профільну школу — за прикладом європейських країн.

Як вона відзначала, такий формат навчання дає можливості здобути прикладну професію або свідомо обрати напрямок вищої освіти.

Зокрема, ексміністерка зауважила, що сьогодні точиться багато чуток і нісенітниць з цього приводу — мовляв, закриватимуть 10 — 11 класи.

Водночас вона запевнила, що старші класи у закладах освіти не закриватимуть.

«Але чому потрібна саме трирічна, а не нинішня дворічна, старша школа? По-перше, це той вік — до 18 років, коли людина дозріває і може зробити усвідомлений вибір, а викладачі встигають їй дати весь пакет компетентностей: знань, умінь, навичок і цінностей», — підкреслила Лілія Гриневич.

Окрім того, колишня міністерка зазначила, що якщо дитина завершує академічний ліцей, то бакалаврська програма навчання у вищій школі для неї буде коротша.

У разі коли дитина завершує професійний ліцей, то вона отримує першу професію.

«Захоче — буде навчатися далі. Не захоче — матиме перший «хліб в руках», — сказала ексміністерка.

На думку Лілії Гриневич, ідеологія «однієї школи для всіх» — це радянське минуле без індивідуальності і прагнень кожної людини «знайти себе».

Варто нагадати, що нещодавно уряд затвердив положення про ліцей, яке врегульовує основні засади діяльності таких закладів освіти.

Таким чином, у ліцеї можуть створювати:

  • класи,
  • групи для вивчення окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів),
  • міжкласні групи учнів,
  • навчальні кабінети (з навчальних предметів чи курсів однієї або різних освітніх галузей).

Зокрема, у ліцеях можуть створювати класи (групи) з вечірньою (заочною), дистанційною формою навчання, інклюзивні класи для навчання осіб з особливими освітніми потребами.

У новому законі передбачено наступні положення:

  • Ліцей є окремою юридичною особою, проте дозволено освіту й на початковому та базовому рівнях.
  • На паралелях 10 — 12 класів має бути не менше двох класів із не менше трьома профілями навчання.
  • Органи місцевого самоврядування мають до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування ліцеїв.
  • Водночас уряд має продовжити у 2021 — 2030 роках виділення субвенції з держбюджету місцевим бюджетам для запровадження трирічної профільної середньої освіти.

Зазначимо, що до 2027 року школи в Україні, згідно з реформою НУШ, мають переформатувати, і 10 — 12 класи стануть профільною освітою для учнів. Зокрема, будуть створювати ліцеї, які функціонуватимуть як окремі заклади.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
47364

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді