МОН планує замінити у вишах бюджетне навчання на грантове

Гранти на навчання не покриватимуть повну вартість здобуття освіти в університеті

Грантове навчання в закладах вищої освіти

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Частину студентів-бюджетників, які навчатимуться на окремих спеціальностях, у майбутньому можуть перевести на грантове фінансування. Водночас грант не покриватиме повну вартість навчання.

Таку інформацію зазначив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький щодо нової концепції фінансування вищої освіти, яка була запропонована МОН.

Як він повідомив, наразі МОН розроблено нову концепцію фінансування вищої освіти — через формульний розподіл і через запровадження грантів, що уможливлюють співфінансування вищої освіти державою і приватним сектором.

Проте повне державне фінансування буде збережено для певних спеціальностей, зокрема, медицини, освіти, природничих наук тощо.

«Якщо коротко, ми пропонуємо збереження 100% державного фінансування навчання на бакалавраті для певних спеціальностей (медицина, освіта, природничі науки тощо) і перехід на гранти для інших. В результаті передбачаємо, що кількість вступників, які отримають фінансову підтримку свого навчання від держави збільшиться на 30-40% (але підтримка буде не повна). Якщо депутати схвалять концепцію, приступимо до розробки конкретних законопроектів», — зауважив заступник керівника освітнього відомства.

Окрім того, планується впровадження монетизації пільг: надання фінансової підтримки пільговикам після їх вступу до закладу вищої освіти, а не гарантію бюджетного місця незалежно від результату ЗНО, як зараз.

За словами Михайла Винницького, нова концепція системи державного фінансування вищої освіти буде презентована на найближчому засіданні Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, в контексті перегляду Комітетом чинної системи державного замовлення.

Джерело Михайло Винницький

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді