МОН планує замінити у вишах бюджетне навчання на грантове

Гранти на навчання не покриватимуть повну вартість здобуття освіти в університеті

Грантове навчання в закладах вищої освіти

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Частину студентів-бюджетників, які навчатимуться на окремих спеціальностях, у майбутньому можуть перевести на грантове фінансування. Водночас грант не покриватиме повну вартість навчання.

Таку інформацію зазначив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький щодо нової концепції фінансування вищої освіти, яка була запропонована МОН.

Як він повідомив, наразі МОН розроблено нову концепцію фінансування вищої освіти — через формульний розподіл і через запровадження грантів, що уможливлюють співфінансування вищої освіти державою і приватним сектором.

Проте повне державне фінансування буде збережено для певних спеціальностей, зокрема, медицини, освіти, природничих наук тощо.

«Якщо коротко, ми пропонуємо збереження 100% державного фінансування навчання на бакалавраті для певних спеціальностей (медицина, освіта, природничі науки тощо) і перехід на гранти для інших. В результаті передбачаємо, що кількість вступників, які отримають фінансову підтримку свого навчання від держави збільшиться на 30-40% (але підтримка буде не повна). Якщо депутати схвалять концепцію, приступимо до розробки конкретних законопроектів», — зауважив заступник керівника освітнього відомства.

Окрім того, планується впровадження монетизації пільг: надання фінансової підтримки пільговикам після їх вступу до закладу вищої освіти, а не гарантію бюджетного місця незалежно від результату ЗНО, як зараз.

За словами Михайла Винницького, нова концепція системи державного фінансування вищої освіти буде презентована на найближчому засіданні Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, в контексті перегляду Комітетом чинної системи державного замовлення.

Джерело Михайло Винницький

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14228

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32437

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
250748

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді