Сергій Горбачов просить роз'яснити, як бути з нещепленими освітянами

Теми:
Освітній омбудсмен звернувся за роз'ясненням щодо застосування наказу про обов'язкові щеплення

Омбудсмен щодо нещеплених освітянЗменшувати надбавку через відмову від вакцинації - неправомірно

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов звернувся до Міністерства охорони здоров'я, Міністерства освіти і науки та Держслужби з питань праці щодо надання роз'яснень із застосування наказу МОЗ, згідно з яким працівники закладів освіти мають пройти обов’язкову вакцинацію проти COVID-19.

Таку інформацію він зазначив на своїй сторінці Facebook, нагадуючи, що відповідний наказ МОЗ має набрати чинності вже 08 листопада.

Як повідомив посадовець, Служба освітнього омбудсмена отримує багато звернень та запитань від керівників закладів та педагогічних працівників щодо правомірності відсторонення невакцинованого працівника від роботи, правових підстав такого відсторонення, щодо того, чи зберігається заробітна плата у відстороненого від роботи нещепленого працівника тощо.

«Наразі дуже гостро постало питання, як діяти керівникам закладів освіти, якщо працівник відмовляється отримати обов’язкове щеплення або має медичні протипоказання для вакцинації. Ці питання трудових відносин юридично дуже непрості», — наголосив омбудсмен.

Саме тому Сергій Горбачов звернувся до МОЗ, Міносвіти та Держслужби з питань праці з проханням надати роз'яснення щодо порядку отримання керівником закладу освіти інформації щодо наявності або відсутності у працівника обов'язкового щеплення проти COVID-19 або про відмову працівника від вакцинації.

Окрім того, роз’яснень потребують і дії, які має здійснювати керівник, відповідно до чинного законодавства, у разі відмови працівника від обов'язкового щеплення проти COVID-19, та/або відмови надати відповідний сертифікат, що підтверджує наявність такого щеплення.

Зокрема, омбудсмен цікавиться врегулюванням питання щодо правомірності відсторонення від роботи працівника, який відмовляється від щеплення, та/або відмовляється надати відповідний сертифікат, що підтверджує наявність такого щеплення.

Серед поставлених питань освітнього омбудсмена ще питання щодо нормативно-правових актів, якими має керуватися керівник у разі відсторонення працівників, питання щодо збереження заробітної плати у відсторонених від роботи працівників тощо.

Як зазначив Сергій Горбачов, у своєму зверненні до відповідальних відомств він наголосив на необхідності надання відповіді у першочерговому порядку, оскільки наказ МОЗ набирає чинності 08 листопада.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді