МОН та ЮНІСЕФ створили рекомендації щодо надолуження освітніх втрат

Міносвіти разом з ЮНІСЕФ розробили рекомендації щодо організації програм із надолуження освітніх утрат

Рекомендації надолуження освітніх втрат

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

Два роки пандемії COVID-19 та перерви в навчанні, спричинені війною в Україні, украй негативно вплинули на навчальний процес та успішність школярів. Тож зараз актуальною є потреба створити та впровадити програми з надолуження освітніх втрат, які допоможуть школярам і дошкільнятам заповнити прогалини у знаннях.

Відповідно до даних статистики, у першому півріччі 2022/2023 н.р. лише 15 % закладів освіти працювали очно, 33 % — дистанційно, 51 % — змішано. Водночас учителі зазначають про погіршення результатів навчання учнів/учениць: про зниження успішності здобувачів освіти з української мови у селах вказують 57 % педагогів, у містах — 44 %, з іноземної мови — 52 % та 47 % відповідно, з математики — 45 % та 40 %, з інформатики — 37 % та 25 %. 

В освітньому відомстві зауважують, що наявна тенденція втрати розумового потенціалу української молоді, тож необхідно шукати шляхи для виправлення цієї ситуації. Саме тому зараз впроваджуються освітні ініціативи з надолуження знань.

Окрім того, більшість таких ініціатив також передбачають психологічну підтримку дітей, які опинилися перед величезним викликом, адже їм доводиться опановувати необхідні для їхнього майбутнього знання в умовах війни. Крім вчителів, їм у цьому допомагають численні міжнародні й українські громадські організації.

Для того, щоб систематизувати та підтримати подібні ініціативи, Міністерство освіти і науки України спільно з ЮНІСЕФ розробили рекомендації щодо організації програм з надолуження освітніх утрат для громадських організацій, закладів освіти, органів управління освітою та інших організацій, які вже впроваджують або планують впроваджувати програми з надолуження освітніх утрат.

Напрацьовані рекомендації стануть основою для розроблення Національної стратегії з надолуження освітніх втрат в Україні.

 За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42296

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді