Новий лист МОЗ: як виконати норми харчуванняІнспектори Держспоживслужби перевірили 4309 щоденних шкільних меню й виявили, що в 1023 (24%) із них є відхилення щодо виконання норм натурального (здорового) харчування.
Серед переліку виявлених порушень:
- у школах не було погоджених Держпродспоживслужбою двотижневих меню або їх просто не дотримувались;
- порушували санітарно-гігієнічний та протиепідемічний режими;
- порушували терміни обов’язкових медоглядів персоналу;
- медперсонал був відсутній взагалі.
Окрім того, інспектори перевірили страви на калорійність, мікробіологічні показники і взяли проби питної води та змивів:
- Відхилення страв за калорійністю було у 8,7%;
- Небезпечні мікроби виявили у 2,1% готових страв;
- Небезпечні патогени були на змивах з обладнання, рук та санітарного одягу кухарів у 1,4% випадків.
Що маєте зробити, щоб перевіряльники не виявили порушень вимог санітарного законодавства в їдальні вашого закладу освіти.
Загалом Держспоживслужба провела лабораторні дослідження 2200 проб води за бактеріологічними показниками та 1700 проб за санітарно-хімічними показниками.
Невідповідність нормам виявили у понад 28% проб води. Тобто її вживання загрожує дітям підхопленням різноманітних інфекцій та отриманням інших проблем зі здоров’ям.
Зокрема, від початку року експерти Держспоживслужби провели 500 лабораторних досліджень харчових продуктів, якими годують школярів. Майже 5% зразків могли були небезпечними для вживання.
У зв’язку з цим, інспектори 10 разів вилучали продукти, а в чотирьох випадках тимчасово припиняли виробництво їжі.
Таким чином, вилучили понад 2 т небезпечних продуктів, серед них:
- молока та молокопродуктів — 228 кг;
- м’яса та м’ясопродуктів — 2084 кг;
- риби та рибопродуктів — 76 кг;
- продуктів рослинного походження — 85 кг.
Держспоживслужба провела 12 планових та 912 позапланових перевірок щодо 4090 постачальників продуктів та 452 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для шкіл. Так вони виявили 11 не зареєстрованих офіційно операторів ринку та 43, які працювали без дозволів.
Експерти склали 442 приписи за такими прчинами:
- неналежний контроль за дотриманням температури під час зберігання продуктів;
- порушення гігієни виробництва;
- не було документів на продукти під час їх транспортуванні.
14 фірм оштрафували на загальну суму 374 000 грн.