У початковій школі зможуть створювати з'єднані класи

Теми:
Клас-комплект може об’єднувати учнів різних років, у т. ч. осіб з особливими потребами

З'єднані класи в початковій школі

Конкурс на посаду директора: ситуаційні зав­дан­няЗ’єднані класи (класи-комплекти) початкової школи відтепер можуть створюватись у будь-якій початковій школі, а не лише у філії опорного закладу.

Відповідний наказ про з’єднаний клас затверджено Міністерством освіти і науки згідно із законом «Про повну загальну середню освіту».

Клас-комплект може об’єднувати учнів різних років навчання (класів), у тому числі осіб з особливими освітніми потребами, які здобувають початкову освіту відповідно до освітньої програми, яка враховує особливості організації навчання таких учнів.

Класи-комплекти можуть бути створені у зв’язку з демографічною ситуацією, коли один або декілька класів у початковій школі не можуть бути створені (навіть з мінімальною наповнюваністю 5 учнів).

Однак, гранична наповнюваність класів-комплектів становить не менше 5 та не більше 12 осіб.

Окрім того, здійснювати освітній процес у таких класах можуть один або кілька вчителів, у тому числі вчителі-предметники. Навчальні заняття в класах-комплектах за можливості проводяться з одного предмета, з інтегрованим змістом навчального матеріалу.

Зокрема, створення з’єднаних класів не є обов’язковим. Відповідне рішення про це ухвалює заклад освіти самостійно.

У Міністерстві освіти і науки повідомляють, що в Україні в 2020/21 навчальному році було створено 1 458 класів-комплектів, із них у сільській місцевості — 1 014.

Задля створення таких класів обов’язково мають враховуватися освітні потреби учнів, у тому числі особливі освітні потреби, і можливість школи забезпечити освітній процес для учнів різних років навчання на належному рівні.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді