У початковій школі зможуть створювати з'єднані класи

Теми:
Клас-комплект може об’єднувати учнів різних років, у т. ч. осіб з особливими потребами

З'єднані класи в початковій школі

Конкурс на посаду директора: ситуаційні зав­дан­няЗ’єднані класи (класи-комплекти) початкової школи відтепер можуть створюватись у будь-якій початковій школі, а не лише у філії опорного закладу.

Відповідний наказ про з’єднаний клас затверджено Міністерством освіти і науки згідно із законом «Про повну загальну середню освіту».

Клас-комплект може об’єднувати учнів різних років навчання (класів), у тому числі осіб з особливими освітніми потребами, які здобувають початкову освіту відповідно до освітньої програми, яка враховує особливості організації навчання таких учнів.

Класи-комплекти можуть бути створені у зв’язку з демографічною ситуацією, коли один або декілька класів у початковій школі не можуть бути створені (навіть з мінімальною наповнюваністю 5 учнів).

Однак, гранична наповнюваність класів-комплектів становить не менше 5 та не більше 12 осіб.

Окрім того, здійснювати освітній процес у таких класах можуть один або кілька вчителів, у тому числі вчителі-предметники. Навчальні заняття в класах-комплектах за можливості проводяться з одного предмета, з інтегрованим змістом навчального матеріалу.

Зокрема, створення з’єднаних класів не є обов’язковим. Відповідне рішення про це ухвалює заклад освіти самостійно.

У Міністерстві освіти і науки повідомляють, що в Україні в 2020/21 навчальному році було створено 1 458 класів-комплектів, із них у сільській місцевості — 1 014.

Задля створення таких класів обов’язково мають враховуватися освітні потреби учнів, у тому числі особливі освітні потреби, і можливість школи забезпечити освітній процес для учнів різних років навчання на належному рівні.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
692

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49820

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді