НМТ з математики й української мови може спрогнозувати успішність абітурієнта у виші

Комбінація двох тестів найкраще оцінює здатність до опанування курсу вищої освіти

НМТ-2023 з української мови та математики

Автономізація фінансів ЗДО: розв’язуємо робочі ситуації

Комбінація двох тестів НМТ — української мови та математики — надає найкращу можливість оцінити здатність майбутнього студента до успішного опанування університетської програми.

Таку інформацію зазначила заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко щодо визначеного переліку обов'язкових предметів цьогорічного національного мультитесту.

Як вона зауважила, саме результати тестування з української мови і математики мають найвищу прогностичну валідність, зокрема, можуть визначити, наскільки результат вступника співвідноситиметься з результатами його навчання на першому курсі університету.

«Тобто якщо ви маєте дуже високі результати з цих двох предметів, ми можемо з високою ймовірністю сказати, що студент матиме високі навчальні результати наприкінці першого семестру у виші. Якщо вступні результати тестування з української мови й математики є низькими, то результати першої сесії будуть посутньо нижчими», — роз’ясняла представниця УЦОЯО.

Окрім того, Тетяна Вакуленко повідомила, що зазначена комбінація результатів тестування з цих предметів є найважливішим показником для вступу.

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

«Це найважливіший показник для вступних іспитів, бо ця комбінація — іспити й успішність студента під час навчання у виші — має бути дуже тісною. Отже, запроваджуючи такі іспити, ми хочемо, щоб найкращі абітурієнти вступили до найкращих університетів і там якомога краще навчалися, а потім стали частиною нашої економіки для відбудови країни», — акцентувала заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти.

Нагадаємо, що Міністерство освіти та науки та освітній комітет Верховної Ради, за підсумками консультацій із вступниками та громадськістю, представили модель НМТ, до якої включено три предмети — обов'язкові українська мова та математика, й один предмет за вибором вступника.

Проте, під час голосування за відповідний проєкт закону у парламенті фракція Європейської солідарності висловила незгоду через невключення до обов'язкового переліку вступних іспитів тесту з історії України. За результатами розгляду законопроєкт був ухвалений за основу.

Передбачається, що розгляд законопроєкту у другому читанні відбудеться у лютому під час наступного пленарного засідання Верховної Ради.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді