Заклади освіти можуть розробляти власні навчальні плани

Школи зможуть розробляти свою освітню програму для 5-9 класів на основі типової програми

Заклади освіти можуть розробляти власні навчальні плани

Навчальний план: які нормативні акценти врахувати

Нещодавно Міністерство освіти опублікувало наказ про затвердження типової освітньої програми. А згодом, українські школи зможуть розробляти власні освітні програми для 5-9 класів на основі затвердженої базової програми.

⇒⇒ Навчальні плани для учнів з особливими освітніми потребами: як скласти

Така інформація зазначена у роз'ясненні відомства для освітянської та батьківської громадськості щодо практичного застосування нової типової освітньої програми.

Окрім того, у Міносвіти повідомляють, що освітня програма закладу освіти має містити навчальний план, що ґрунтується на одному з варіантів типових навчальних планів.

Таким чином, педагогічна рада може скласти річний навчальний план, на основі типового, а керівник закладу освіти вже його затверджуватиме.

У річному навчальному плані будуть конкретизовані перелік навчальних предметів або інтегрованих курсів, обов’язкових для вивчення, перелік вибіркових (за вибором учнів) освітніх компонентів, а також кількість навчальних годин на тиждень.

У МОН України зазначили, що структура і тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу відповідають аспектам закону «Про повну загальну освіту» та визначаються педагогічною радою закладу освіти у межах часу, передбаченого освітньою програмою відповідно до обсягу навчального навантаження, встановленого відповідним навчальним планом.

«Відтак розклад уроків складається закладом освіти самостійно на підставі річного навчального плану, що був розроблений педагогічною радою закладу освіти і затверджений керівником закладу освіти», — акцентували у Міністерстві освіти і науки.

Нагадаємо, що МОН затвердило типову освітню програму для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти, якою, зокрема, визначено навчальне навантаження учнів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді