Українська стане обов’язковою мовою ЗНО з 2025 року

Українська мова стане обов’язковою мовою зовнішнього незалежного оцінювання з 1 січня 2025 року

Українська стане обов’язковою мовою ЗНО з 2025 року

Чи запобігли перехресного забруднення: шість чеклістів

Цю інформацію оголосив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Зараз мову для проходження іспиту для вступу до вишів в Україні можна обирати. Як зазначає омбудсмен, що ЗНО потерпає від різноманітних атак.

«З одного боку, кажуть, що це дискримінує здобувачів освіти, вступників до українських університетів. З іншого боку, ЗНО не дає начебто об’єктивної картини знань і навичок випускників закладів освіти. Але ЗНО як обов’язкове для складання — один із критеріїв і факторів боротьби з корупцією на рівні вступу до вишів. Українська повинна бути обов’язковою для ЗНО. І сьогодні треба утверджувати ще і якість викладання, якість тестів самого ЗНО. Щоб тести ЗНО мали, крім усього іншого, високу оцінку. Бо, скажімо, вимоги до сертифікатів рівня володіння державною мовою державними службовцями відповідають європейським стандартам і рекомендаціям. Хочеться, щоб і ЗНО відповідало аналогічним критеріям. І щоб вони були чіткими, зрозумілими і прозорими», — наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що 19 січня завершилися реєстрація на пробне ЗНО. Безпосередньо тест відбудеться 10 квітня 2021 року. Цього року кожен учасник міг обрати лише один предмет для проходження тесту.

Реєстрація для участі в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року триватиме з 1 лютого до 5 березня включно.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді