Мінфін не планує скорочувати зарплати вчителів наступного року

У Мінфін рекомендують використати залишки освітньої субвенції та запевняють, що скорочення зарплат вчителів не відбудеться

Зарплата вчителів наступного рокуЯк працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

На рахунках територіальних громад «осідає» близько 5-6 млрд гривень — залишки освітньої субвенції. Це та «подушка безпеки», яка, зокрема, допоможе продовжити повноцінне фінансування освіти наступного року.

Таку інформацію повідомив заступник міністра фінансів України Роман Єрмоличев під час інтерв’ю.

Таким чином, найбільше видатків на освіту йде на освітню субвенцію. Це чутливе питання, яке стосується кожного педпрацівника, адже субвенція — це, зокрема, і ресурс для виплати заробітних плат.

«Передбачена на наступний рік субвенція і справді “скромніша” за цьогорічну. 87 мільярдів гривень, тобто на 10% менше, ніж уточнений план 2022 року. Та водночас побоювання, що грошей не вистачить і вчительські зарплати доведеться скорочувати, безпідставні», — зауважив представник Мінфін.

Відвідування ЗДО без організації харчування: як оформити

Зокрема, відповідно до аналізу практики освоєння й розподілу субвенції, який зробило Міністерство фінансів, ці гроші ніколи повністю не витрачаються. Кошти, передбачені на стимулювання якісної мережі шкільних закладів, залишаються на рахунках громад, якщо таке якісне й оптимізоване освітнє середовище в них уже сформоване. ОТГ можуть накопичувати ці залишки, щоб у наступні роки витрачати їх на оновлення матеріально-технічної бази.

За звичних обставин відомство підтримує такі ініціативи. Але в період повномасштабної війни 5-6 мільярдів гривень щорічно не можуть «лежати без руху на рахунках місцевих бюджетів». 

«Для розуміння: станом на 1 листопада неосвоєні залишки субвенції сягали 8,1 мільярда гривень, водночас за поточний рік вони збільшилися на 2,5 мільярда», — роз’яснив Роман Єрмоличев.

Тому, ці залишки становитимуть фінансовий резерв, із якого, зокрема, і будуть виплачені заробітні плати освітян.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14258

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32461

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251220

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді