Як воєнний стан може вплинути на тривалість робочого часу вчителя?

Збільшення тривалості робочого часу є правом, а не обов’язком роботодавця

Робочий час вчителяТрудові відносини в умовах воєнного стану: ГОЛОВНЕ

Для окремих категорій працівників, у тому числі вчителів, передбачена скорочена тривалість робочого часу.

Таку інформацію зазначили у Профспілці працівників освіти і науки щодо умов праці під час воєнного стану з посиланням на 51 статтю КЗпП.

У юридичному відділі Профспілці зауважують, що збільшення на період воєнного стану нормальної тривалості робочого часу до 60 годин на тиждень (скороченої — до 50 годин) є правом, а не обов’язком роботодавця.

Безпосередньо п’ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем за рішенням військового командування разом із військовими адміністраціями.

Зокрема, час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) визначається роботодавцем.

«Застосування визначеного законом № 2136 положення про скорочену норму робочого часу для педагогічних працівників має вирішуватися уповноваженими органами виходячи з положень законів «Про освіту», «Про загальну середню освіту» щодо робочого часу та педагогічного навантаження, а також з урахуванням конкретної ситуації, яка складається в регіоні», — акцентують у Профспілці працівників освіти.

Важливо зауважити, що законом від 15.03.2022 № 2126-ІX передбачено надання на час війни працівникам закладів освіти державних гарантій, які включають організацію освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників, збереження місця роботи, середнього заробітку, виплату стипендії та інших виплат, передбачених законодавством.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді