Поради щодо розмови з дітьми про війну

Що варто, а що не треба говорити дитині під час розмови про війну

Розмова вчителя з дітьми15 годин підвищення кваліфікації: як виконати

Через повномасштабну війну багато українців, зокрема дітей, стали більш тривожними та часто піддаються стресам. А це негативно впливає на їхнє здоров'я.

Безпосередньо в школі вчителю доводиться часто говорити з дітьми про війну в країні. Насамперед під час оголошення сигналу повітряної тривоги. 

Зі свого боку експерти радять учителям не уникати теми війни на уроках. Адже це частина нашої реальності. На якому б етапі зараз ви не були у шкільній програмі — це має стати складовою ваших уроків. 

Проте є декілька базових порад вчителю:

  1. Пояснювати усе згідно з віком. Давайте прямі та чіткі відповіді на запитання, не «прикрашайте» їх. Наприклад, питання: «Що ми робитимемо з тисячами ворожих танків на нашій території?». Відповідь: «Наші захисники та захисниці знищать їх ось такою зброєю. На гарбуз вони не перетворяться»;
  2. Говорити правду. Якщо ми щось не кажемо дітям — вони обов'язково це дофантазують. Зберігайте позитивну риторику («Ми переможемо!»), але не обіцяйте, якщо не впевнені;
  3. Вчитися правильно підтримувати. Прийміть негативні емоції дитини і вчіться з ними працювати. Розповідайте про базові потреби людини, і чому ніхто не має їх порушувати.

Окрім того, експерти пропонують наступні дії дітям для того, щоб підтримувати мотивацію до навчання:

  • дотримуватися режиму дня;
  • мати вільний від навчання час;
  • мати хороших друзів та із задоволенням спілкуватися з однокласниками;
  • довіряти батькам та педагогам;
  • любити, цінувати та поважати себе;
  • розвивати свої навички та здібності.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді