Дослідження PISA-2022: результати можуть бути невтішними

Результати PISA-2022 можуть виявитися невтішними для української системи освіти

Передбачення результатів дослідження PISA

Як провести тарифікацію педагогів

Результати міжнародного дослідження PISA-2022, національна частина якого що була проведена в Україні з 3 по 26 жовтня, можуть виявитися невтішними.

Таку інформацію зазначили в Українському центрі оцінюванні якості освіти щодо завершення тестування 3 500 українських учнів та студентів закладів освіти, що відбулося у рамках дослідження.

Під час цього дослідження п’ятнадцятирічні підлітки пройшли тестування з трьох ключових галузей дослідження — математики, читання, природничо-наукових та інноваційної для циклу 2022 року галузі — креативного мислення.

«Варто вже зараз розуміти, що ця інформація може виявитися для України зовсім не втішною, зважаючи на те, що наші учні / студенти, які взяли участь в основному етапі PISA-2022, значну частину свого часу вчилися дистанційно — то через пандемію COVID-19, то через військову агресію росії», — підкреслюють у центрі якості освіти.

Зокрема, в УЦОЯО наголошують на тому, що ця інформація стане критично важливою складовою для ефективної стратегії повоєнної відбудови.

«Поза всяким сумнівом, ця інформація стане для нас критично важливою, адже після нашої перемоги над рашизмом саме ці об’єктивні освітні відомості, хай, можливо, і не радісні, допоможуть нам вибудувати правильну й ефективну стратегію відбудови й розвитку нашої освіти як важливого складника повоєнної відбудови й розвитку нашої країни загалом», — акцентували в Центрі.

Потрібно зазначити, що Міжнародний звіт за підсумками оброблення багатоетапного аналізу даних дослідження буде оприлюднено у грудні 2023 року.

Окрім того, в УЦОЯО сподіваються, що всі дані, які були зібрані в складних умовах, будуть враховані у звіті й Україна отримає надзвичайно цінну інформацію про стан базової середньої освіти.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сертифікація вчителів: що варто знати у 2024 році

У статті зібрали для вас головне про цьогорічну сертифікацію. Дізнаєтеся про зміни та нововведення у сертифікації вчителів. А також коли буде проходити кожен етап сертифікації.
74203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді