МОЗ роз’яснило як дистанційно встановити інвалідність дитини

У Міністерстві охорони здоров’я опублікували пояснення як можна встановити інвалідність дитини дистанційно

Встановлення інвалідності дитиниЯк працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

У період дії воєнного стану, і дітям, і дорослим можна встановлювати інвалідність заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування.

Таку інформацію опублікували на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Таким чином, медико-соціальну експертизу проводитимуть дітям, батьки яких звертатимуться до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) для встановлення інвалідності.

У разі, коли дитина з інвалідністю, якій виповнилося 18 років, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, то комісія може ухвалювати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК.

Окрім того, у відомстві наголосили, що оформити інвалідність можна й українцям, які перебувають за кордоном. Для цього людині потрібно надіслати медичні документи й обстеження українською мовою до сімейного або лікаря, який вас лікує на території України, для оформлення «Направлення на МСЕК» (форма 088/о).

У такій ситуації, ЛКК дистанційно розгляне пакет документів і, за наявності ознак інвалідності, спрямує на медико-соціальну експертну комісію для встановлення інвалідності.

Зокрема, якщо людина не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може ухвалювати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Варто зазначити, що діти та дорослі з інвалідністю без повторного проходження огляду ЛКК чи медико-соціальної експертної можуть отримувати:

  • соціальні виплати;
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні);
  • засоби інконтиненції: наприклад, памперси, катетери тощо;
  • освітні послуги;
  • відповідні пільги.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42295

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді