МОН ввело поняття рашизму в програму з історії

У навчальні програми відтепер будуть включені поняття «русскій мір» і «рашизм»

Український військовийЯк працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

У шкільних навчальних програмах з історії відтепер будуть введені поняття «русскій мір» і «рашизм».

Такі зміни разом із іншими внесені Міністерством освіти та науки до змісту навчальних програм загальної середньої освіти.

В освітньому відомстві повідомляють, що приводом до перегляду та оновлення змісту навчальних програм стали виклики, які виникли у зв’язку з повномасштабною збройною агресією російської федерації проти України.

Окрім того, у програмі з історії змінили перелік термінів і понять, як-от: «присвоєння суверенітету» (у значенні привласнення, захоплення суверенітету УСРР союзним центром), «русскій мір», «рашизм».

Замість вислову «політика русифікації» застосовано вислів «політика російщення», який точніше відбиває сутність явища і процесу.

Зокрема, доповнено контекст використання поняття «колабораціонізм».

У Міносвіти зауважили, що мета запропонованих доповнень — увиразнити наскрізні лінії з минулого, які дають змогу пояснити сучасні події.

В оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу.

Окрім того, оновлені навчальні програми допоможуть орієнтувати учнів на вивчення не тільки інструментів насильства, якого в ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому. Частина змін у навчальних програмах спрямована на розширення просторових контекстів української історії, створення додаткових можливостей для аналогій і порівнянь.

Суттєві зміни внесено в розділу найновішої історії, насамперед подій, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України.

Варто зазначити, що передбачається повний розгляд російсько-української війни, що розпочалася в 2014 році. Наголошується на геноцидних діях політичного керівництва та російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії російської федерації та міжнародній підтримці України.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді