У шкільних програмах збільшено патріотичну складову

МОН посилено патріотичну складову в програмах, за якими навчатимуться учні

Патріотине виховання школярів15 годин підвищення кваліфікації: як виконати

Міністерство освіти та науки збільшило патріотичну складову у шкільних програмах, за якими навчатимуться українські учні.

Таким чином зміни стосуватимуться програм таких предметів як «Захист України» і «Основи здоров’я», а також шкільної програми з основ правознавства та географії.

Відтепер у змісті навчальної програми предмета «Захист України» додано інформацію про сучасну російсько-українську війну та Героїв цієї війни, про досвід ведення бойових дій. Зокрема, переглянуто та доповнено теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту.

Щодо предмету «Основи здоров’я», то тут розширено зміст першого розділу «Безпека і здоров’я людини», який вивчається на початку навчального року в кожному класі. Додано аспекти, що пов’язані з ризиками воєнного часу, зокрема:

  • сигнали оповіщення населення,
  • дії під час повітряної тривоги, обстрілу тощо,
  • надійне та ненадійне укриття,
  • протимінний захист і поводження з вибухонебезпечними та незнайомими предметами,
  • надання домедичної допомоги та психологічної самодопомоги тощо.

Під час вивчення основ правознавства та громадянської освіти буде приділено більше уваги питанням, пов’язаних з правами людини, з російсько-українською війною та доповнено інформацією щодо Міжнародного гуманітарного права.

У змісті програми з географії переглянуто обсяг навчального часу на вивчення країн у світлі сучасної російсько-української війни. Також у зміст теми «Країни Азії» додано інформацію про Республіку Корея, її місце у сучасній політичній карті світу, модель економіки, міжнародні зв’язки України з Республікою Корея.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді