МОН запланувало зміни у школах

Роз`яснення деяких змін, що ухвалено у оновленому законі «Про повну загальну середню освіту»

У січні Верховною Радою було ухвалено закон «Про повну загальну середню освіту».

МОН України планує реалізувати концепцію перезавантаження системи методичних кабінетів, які надають супровід вчителям.

Дотримання законодавства у сфері загальної середньої освіти

«Мова йде про нинішні методкабінети, які начебто надають підтримку, методологічний супровід вчителям. І дуже часто є неефективними. Тому ми хотіли на їхній базі створити центри професійного розвитку. Зараз готуємо концепцію перезавантаження методкабінетів і будемо готові презентувати це згодом», ̶ пояснила міністр.

Також у законі зазначено можливість стати вчителем людині з будь-якою, а не лише педагогічною, вищою освітою. Для закон затвердив педагогічну інтернатуру для усіх учителів, які викладатимуть у школі перший рік.

«Педагогічна інтернатура – це інструмент, який допоможе заповнити певні прогалини саме в педагогічних навичках. Це буде не можливість, а обов'язок проходити педагогічну інтернатуру, в межах якої до вчителя прикріплюватиметься наставник. За це він отримуватиме відповідну надбавку 20%», – зазначила Новосад.

Одним із нововведень став інституційний аудит. Таким чином, батьки можуть ініціювати позапланову перевірку закладу загальної середньої освіти, якщо вони бачать, що в школі системно порушуються права учнів чи вчителів.

«Цей аудит вони можуть замовити у Держслужби якості освіти. Вона за результатами аудиту надасть звіт і висновки щодо того, як покращити ситуацію», – прокоментувала представниця Міністерства освіти і науки.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді