Відбулася прес-конференція «Нові можливості здобути освіту школярам з Криму»

На прес-конференції «Нові можливості здобути освіту школярам з Криму» розглянуто питання вступу до вишів та професійно-технічних закладів за спрощеною процедурою осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Як передбачено наказом МОН «Про затвердження Порядку прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України» від 24.05.2016 № 560, особи, які проживають на тимчасово окупованій території України, мають змогу вступати до вишів та професійно-технічних закладів за спрощеною процедурою.

Тож прес-конференція «Нові можливості здобути освіту школярам з Криму», проведена за підтримки ГО «Фонд «Відкрита політика», Міністерства освіти та науки України, Міністерства інформаційної політики України, Українського національного агентства «Укрінформ», була присвячена питанням вступу до вишів та професійно-технічних закладів за спрощеною процедурою осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України.

«У цьому році діти, які проживають в Криму, могли екстерном закінчувати загальноосвітні навчальні заклади і отримувати документ державного зразка, після чого брати участь в ЗНО. В цьому році проводяться три етапи складання ЗНО, останні два — для дітей з окупованих територій», — зазначила Світлана Кретович, завідувач сектором переміщених вищих навчальних закладів департаменту вищої освіти МОН України.

«Щоб отримати українську освіту кримчанам не потрібні ні український паспорт, ні ідентифікаційний код. Це важливо, бо зараз дуже багато фейкової інформації. Дитина може просто приїхати зі свідоцтвом про народження та прийти в один із освітніх центрів «Крим-Україна». Протягом трьох місяців у неї буде можливість отримати й український паспорт, й ідентифікаційний код — вони знадобляться для отримання стипендії», — наголосила Ірина Жданова, генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика».

Ірина Жданова розповіла й про безплатні онлайн-уроки з української мови та літератури, які можуть допомогти кримчанам підготуватися до вступних випробувань, і продемонструвала інформаційний ролик, що роз’яснює усі можливості вступу для жителів Криму. Також для абітурієнтів створено детальну інструкцію, де описано кожен крок, що має зробити випускник з Криму, аби потрапити до українського університету.

Довідково:

Освітні центри «Крим-Україна» відкриються на початку липня в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Харкові та Херсоні. Ознайомитися з даними контактних осіб, переліком університетів, на базі яких функціонуватимуть центри, адресами та номерами телефонів можна за посиланням.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42295

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді