Другий етап обговорення навчальних програм для початкової школи розпочнеться 29 червня

Наразі модератори робочих експертних груп узагальнюють отримані коментарі для формування порівняльних таблиць та розроблення оновлених навчальних програм. Потім Їх знову опублікують для публічного обговорення на платформі Ed-Era.

Після II етапу обговорення навчальні програми ще раз доопрацюють і винесуть на затвердження Колегією МОН, а на III етапі оприлюднять навчальні матеріали, відеоуроки та майстер-класи для вчителів за вже оновленими програмами.

За два тижні публічного обговорення навчальних програм майже 2000 унікальних авторизованих коментаторів залишили 5356 пропозицій до 15 навчальних програм початкової школи на публічній платформі Ed-Era.com. Програми з української мови та математики викликали найбільший інтерес і наймасштабніше обговорення.

«Це унікальні цифри і важливий проміжний результат спільного проекту МОН та відкритої платформи Ed-Era. Вони підтверджують наскільки великий інтерес і потреба суспільства в осучасненні змісту навчання в українській школі. Понад п’ять тисяч коментарів демонструють, як багато людей готові вкладати свій час, формулювати пропозиції, надавати рекомендації і ділитися досвідом про те, як успішніше і цікавіше навчати школярів. Не всі пропозиції фізично можуть бути враховані. Але все, що стосується компетентнісного підходу, адаптації програми до вікових особливостей дітей, розвантаження програм від другорядної чи застарілої інформації, буде враховано в оновлених програмах, які також будуть виставлені на публічне обговорення», — наголосила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

За статистикою, більшість пропозицій надійшло від фахових вчителів, які працюють як в державних, так і в приватних школах та навчальних центрах.

«Є чимало спільного у висловлених зауваженнях. Зокрема, коментатори вказували на дублювання одного і того ж змісту в програмах з різних предметів, на надмірні вимоги до оцінювання знань учнів, на застарілий зміст і невідповідність віковим особливостям учнів», — зазначила головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Алевтина Лотоцька.

Першоджерело: офіційний сайт Міністерства освіти та науки України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27856

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47530

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39078

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42295

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді